Asociaţia M10 a lansat o petiţie pentru demiterea lui Tăriceanu, recidivist în blocarea justiţiei

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Asociaţia M10 a reacţionat la scrisoarea deschisă a şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, adresată preşedintelui României în care solicita înlăturarea din funcţiile pe care le ocupă, prin demitere sau prin demisie, a procurorului-şef DNA Laura Codruţa-Kovesi şi a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.

M10, în care activează unul dintre cele mai importante nume ale luptei anti-corupţie - Monica Macovei - îi solicită demisia lui Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului României şi a lansat şi o petiţie în acest sens.

"Cererea lui Călin Popescu Tăriceanu reprezintă un atac descalificant la adresa justiţiei din România şi a independenţei celor două instituţii cheie: DNA şi ÎCCJ şi demonstrează încă o dată dorinţa constantă a anumitor oameni politici de a bloca şi controla justiţia. Considerăm că Tăriceanu nu este la prima acţiune de blocare a justiţiei din funcţia pe care o deţine: un exemplu este votul din Parlamentul României, din 25 martie 2015, în cazul Şova, când am asistat la interpretarea neconstituţională a rezultatului votului şi ulterior la refuzul de emitere a unei hotărâri a Senatului", se precizează în textul petiţiei M10.

Scrisoarea lui Tăriceanu vine în contextul în care DNA a solicitat Senatului să predea până pe 27 mai 2015 toate înscrisurile întocmite în anii 2014 şi 2015 de Comisia pentru Regulament a Senatului, în cererea DNA făcându-se referire la dosarul în care este cercetat penal senatorul Dan Şova.

"Trebuie remarcat că în aceeaşi scrisoare Călin Popescu Tăriceanu îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să susţină modificarea Codului de Procedură Penală în vederea eliminării arestului preventiv pentru infracţiuni comise fără violenţă şi înlocuirii sintagmei "suspiciuni rezonabile" cu "indicii temeinice". Parlamentul României încearcă prin modificările legislative adoptate tacit în ultima perioadă să mutileze instituţiile anticorupţie şi să restrângă puterea justiţiei, iar solicitările domnului Călin Popescu Tăriceanu se aliniază acestor practici", se mai precizează în documentul citat.

Asociaţia M10 consideră că politicienii trebuie să respecte independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat, iar intervenţiile asupra instituţiilor judiciare sunt inacceptabile şi reprezintă un atac la adresa democraţiei.

"Pentru toate aceste motive, considerăm că domnul Călin Popescu Tăriceanu nu mai poate ocupa poziţia de al doilea om în stat şi solicităm demisia sau revocarea sa imediată din funcţia de Preşedinte al Senatului României", mai transmite asociaţia fostului ministru al Justiţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.