Asociaţia condusă de Dide: La Topoloveni, Jandarmeria Română a aplicat legea!

Protest in Piata Victoriei. In imagine Cristian Dide.
Protest in Piata Victoriei. In imagine Cristian Dide. (Mihut Savu / Epoch Times)

Protestatarii anti-PSD de la Topoloveni se aflau în acelaşi timp sub acoperirea Constituţiei şi în afara legii, a atras atenţia Asociaţia Evoluţie în Instituţie (EII) fondată de Cristian Mihai Dide, care solicită înfiinţarea de urgenţă a unei autorităţi naţionale care să verifice şi, după caz, să penalizeze instituţiile care încalcă libertatea de exprimare a românilor, drept consfinţit de legea fundamentală a ţării.

Redăm mai jos poziţia EII:

În România de astăzi, dreptul la libera exprimare există doar pe hârtie. Majoritatea instituţiilor din ţară noastră încalcă acest drept fundamental după bunul plac, iar Asociaţia Evoluţie în Instituţie (EII) a atras în repetate rânduri atenţia asupra numeroaselor cazuri în care Jandarmeria a încălcat acest drept, cazuri la care am fost martori sau le-am documentat ulterior. Pentru încălcarea dreptului la libera exprimare, garantat de Constituţia României, în ultimii 30 de ani au fost folosite, în primul rând, autoritatea primarului localităţii şi forţa Jandarmeriei Române. Tocmai de aceea asociaţia noastră a demarat în decembrie 2018 un proiect prin care promovează ideea dizolvării Jandarmeriei Române (#DizolvămJandarmeria), pe modelul altor ţări europene precum Austria şi Belgia. În urma experienţelor avute cu instituţiile care limitează dreptul la libera exprimare, ne simţim nevoiţi să solicităm înfiinţarea de urgenţă a unei autorităţi naţionale care să verifice şi, după caz, să şi penalizeze instituţiile şi persoanele care încalcă acest drept.

Noi, EII, considerăm că există un conflict între Constituţie şi Legea Jandarmeriei, cât şi decizia recentă a ICCJ privind art. 3 din legea 60/1991. Articolul 30 aln. 1 din Constituţia României garantează că: ”Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile Decizia 19* din toamna trecută (15.10.2018) a ICCJ a interzis practic orice protest spontan, ”nedeclarat”, şi în aşa fel a golit de conţinutul art. 3 din legea 60/1991*.

În acest fel protestatarii de la Topoloveni se aflau în acelaşi timp sub acoperirea Constituţiei şi în afara legii.

După ce tu, ca protestatar, ai intrat în acest fel în ilegalitate, Jandarmeria Română face uz de articolul 35 din legea 550/2004 (Legea Jandarmeriei)* care îi permite să ridice din stradă şi să conducă la secţie orice persoană care săvârşeşte ceea ce este numit în mod neclar pur şi simplufapte ilegale.

Noi, EII, considerăm că art. 3 din legea 60/1991, precum şi decizia ICCJ de anul trecut sunt legi, respectiv decizii bazate pe legi datând dintr-un alt secol, şi chiar precedând Constituţia, cum este cazul legii 60 a Adunărilor Publice, care nu au fost evaluate în context contemporan. Ele sunt depăşite de forme moderne de protest care nu au de-a face cu ”organizator”, cum spune acum legea. Aşa cum am văzut în ultimii ani, Jandarmeria identifică arbitrar organizatori de protest şi, pe baza acestei legi, insistă să împartă amenzi sau chiar să deschidă dosare penale, deşi vorbim aici, în cazuri precum recentele proteste din Topoloveni şi Târgu Mureş, despre proteste cărora li se alătură spontan cetăţeni care vor să îşi exprime opinia şi care, deşi pare foarte greu de înţeles pentru angajaţii Jandarmeriei Române, pur şi simplu nu au un organizator.

Art. 35 din lege 550/2004, ca şi decizia 19 a ICCJ din 15 octombrie 2018, au fost folosite într-un mod care a adus la situaţia a încadrării în flagrant al unui drept constituţional.

EII-Evoluţie în Instituţie va face tot posibilul pentru a contesta la Curtea Constituţională Decizia 19 din 15-10-2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru că în acest caz aceasta din urmă şi-a depăşit atribuţiile şi a eliminat complet un articol din legea adunărilor publice. De asemenea solicităm tuturor organele abilitate să analizeze Legea Jandarmeriei şi să conteste la CCR formulări neclare care pot conduce la abuzuri şi încălcarea drepturilor fundamentale.

În lipsa unei verificări a constituţionalităţii acestor legi, plângerile penale împotriva jandarmilor în speţa Topoloveni riscă din păcate să nu dea niciun rezultat. Asta pentru că legislaţia în vigoare nu ţine cont de drepturile fundamentale garantate de Constituţia României şi de tratatele internaţionale privind garantarea drepturilor ale omului la care România este stat semnatar.

Aşadar, noi atragem atenţia asupra necesităţii schimbării legii adunărilor publice, dizolvării Jandarmeriei Române în instituţii de profil (Poliţie, Armată, Gardă Naţională), înfiinţarea unei autorităţi care să promoveze şi să apere dreptul la libera exprimare şi să amendeze persoanele care îl încalcă în mod frecvent.

Ceea ce s-a întâmplat la Topoloveni este un abuz grav. Suntem alături de prietenii noştri de la #activAG Piteşti, însă este necesar să fim atenţi la legile şi instituţiile învechite pe care le avem în România şi pentru a căror schimbare este nevoie de mobilizare.

Considerăm că dreptul la libera exprimare, garantat atât de Constituţia României cât şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, este în momentul de faţa grav încălcat în România. De aceea, în această criză constituţională de care fac uz organele de forţă, solicităm de urgenţă Guvernului şi Parlamentului României să precizeze ce măsuri vor lua organele executive şi legislative pentru a readuce România înapoi pe drumul Constituţional şi European.

Atragem atenţia societăţii civile că dictatura a fost tot timpul instaurată prin lege, aşa că trebuie să fim atenţi la modificările legislative şi protestăm ori de câte ori acestea ne reduc drepturile fundamentale.

1*) Articolul 3 din legea 60/1991 spune că: ”Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile deţin indicii sau date că desfăşurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori că ar putea să ducă la manifestări violente, au obligaţia să solicite din timp primarilor, unităţilor de jandarmi competente teritorial şi poliţiei locale sprijin de specialitate.”

2*) Articolul 35 din legea Jandarmeriei (legea 550/2004) spune că: ”Persoanele care săvârşesc fapte contrare legii vor fi imobilizate, îndepărtate cât mai repede de la locul tulburărilor şi conduse, după caz, la cea mai apropiată unitate de poliţie sau de jandarmi, pentru a se lua, cu privire la acestea, măsurile de sancţionare prevăzute de lege”.

3*) Decizia ICCJ nr. 19 din 15.10.2018 spune că: ”În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 3 prima teză din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, cu referire la dispoziţiile art. 26 alin. (1) lit. a) şi d) din aceeaşi lege, există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când adunările urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căile publice (drum public, parte carosabilă şi trotuar) sau în alte locuri prevăzute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 60/1991, situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne