ASF - cuib de neveste şi copii de politicieni

Radu Ruşanu, preşedinte ASF
Radu Ruşanu, preşedinte ASF (Epoch Times România)

În urma uriaşului scandal stârnit de investigaţiile procurorilor DNA legate de neregulile de la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), instituţie în a cărei organizare Guvernul ar fi intervenit cu o Ordonanţă de Urgenţă în favoarea intereselor patronului Carpatica Asig, au fost făcute publice consistentele venituri încasate în ultima vreme de angajaţii instituţiei. Mai interesante decât sumele, sunt numele celor ce figurează pe statele de plată ASF.

O listă publicată de hotnews arată că ASF, instituţie care ar trebui să reglementeze cu maximum de probitate şi credibilitate piaţa de capital din România este locul de muncă de unde îşi încasează salariile neveste şi copii de politicieni şi oameni politici cu mare influenţă în USL.

Lista salariaţilor politici de la ASF, publicată de hotnews

Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, a câştigat 37.315 euro brut în luna noiembrie şi 34.779 de euro brut în decembrie. Ruşanu, naş de cununie al fostului ministru de finanţe liberal Daniel Chiţoiu, a fost membru PNL. Ruşanu a cerut să fie suspendat din partid după ce a fost investit de Parlament la şefia ASF şi a demisionat din funcţia de deputat, funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară fiind incompatibilă cu cea de parlamentar sau de membru al unui partid politic. Despre Ruşanu şi Chiţoiu, Sorin Roşca Stănescu a afirmat că au "canibalizat" PNL-ul, încercând să îşi aservească numeroase filiale de judeţ.

Laura Elena Chiţoiu, soţia fostului ministru liberal Daniel Chiţoiu, a obţinut un venit brut de 19.059 euro în ultimele două luni ale anului 2013 Laura Chiţoiu este urmărită penal pentru abuz în serviciu, fiind acuzată că ar fi ajutat în mod ilegal o persoană să obţină un aviz de la ASF pentru a ocupa o funcţie de conducere într-o societate de asigurări.

Grigoreta Cristina Zgonea, fosta soţie a Preşedintelui Camerei Deputaţilor - PSD, este una dintre cele mai bine plătite angajate ale ASF, câştigând în noiembrie şi decembrie 2013, 16.700 de euro brut.

Aura Gabriela Socol, soţia consilierului premierului Ponta, Cristian Socol, a figurat şi ea pe statele ASF-ului, cu 16.067 euro brut în ultimele două luni ale anului 2013

Iuliana Luiza Scutaru, soţia lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, figurează cu 15.356 euro în două luni

Razvan Wlassopol soţul primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a obţinut de la ASF un venit brut de 11.556 euro în noiembrie şi decembrie 2013.

Remus Cătălin Câmpeanu, fiul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu (PNL) a câştigat în total 10.822 euro brut în ultimele două luni din 2013.

Daniela Motreanu, soţia deputatului PNL Dan Motreanu, a fost plătită cu 13.178 euro brut în noiembrie şi decembrie 2013.

Ana Maria Tudor, fiica vicepremierului Gabriel Oprea (UNPR), a încasat şi ea un venit brut de 9.844 euro în ultimele două luni din an.

Dan Mircea Popescu, fost ministru PSD a încasat 4.922 euro brut în noiembrie şi 6.589 euro brut în decembrie 2013.

Radu Soviani, purtătorul de cuvânt al ASF, a declarat la Realitatea Tv că "ASF a fost de la început transparentă în privinţa politicii de salarizare şi cunoaşteţi comunicarea prin care am spus că preşedintele are 14.000 net, primvicepreşedintele 12.000, vicepreşedintele la fel. Toate celelalte salarii sunt potrivit legii şi sunt la un nivel mai mic decât cele întâlnite în Banca Naţională a României".

Purtătorul de cuvânt al ASF a explicat de ce actuala conducere a instituţiei nu are nicio vină pentru faptul că pe statele de plată figurează neveste şi copii de politicieni: "ei au fost în fostele comisii de supraveghere. Doamna Zgonea a fost angajată de CSA în 2006, doamna Scutaru în 2006. Nu vorbim de persoane angajate de ASF. Motivul că e soţul cuiva nu e suficient pentru a fi dat afară când s-a creat ASF. Doamna Chiţoiu, din 2006. Aura Socol e un bun profesor de economie, cred că e angajată după înfiinţarea ASF. Şotul Liei Olguţa Vasilescu, din 2005. Fiul doamnei Câmpeanu, angajat după înfiinţarea ASF. Ana Maria Tudor, fiica vicepremierului Oprea în 2012, înainte de înfiinţarea ASF".

La solicitarea hotnews.ro, ASF a precizat vineri, 14 februarie că, în unele cazuri, sumele încasate de angajaţii ASF în noiembrie şi decembrie, au inclus şi prima de vacantă acordată o dată pe an şi prima de sfârşit de an, conform contractului de muncă. Aceste prime ar fi acordate conform contractului de muncă la nivelul ASF şi sunt uzuale în practica industriei financiare".

Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe PNL, care a încasat peste 68.000 euro în noiembrie şi decembrie de la ASF, a precizat că venitul său brut din decembrie 2013 (50.946 eur) cuprinde, alături de salariul brut, o primă de vacanţă anuală (echivalând cu un salariu) de care beneficiază lucrătorii ASF şi o primă de sfârşit de an, ceea ce explică diferenţa mare dintre banii luaţi în decembrie - 50.946. euro - şi noiembrie, 17.096 euro. Dăianu a mai explicat că, în fiecare lună, o parte din salariul său la ASF ia calea unor donaţii, care nu sunt către un partid ci în scopuri "educaţionale şi umanitare."