Asediu la un hotel din Kenya soldat cu cel puţin 21 de morţi

Oameni fug la adăpost după ce au fost salvaţi din Hotelul Dusit din Nairobi, Kenya, 15 ianuarie 2019
Oameni fug la adăpost după ce au fost salvaţi din Hotelul Dusit din Nairobi, Kenya, 15 ianuarie 2019 (Getty Images)

Forţele de securitate kenyene i-au ucis pe toţi militanţii somalezi care au năvălit în complexul hotelier de lux Dusit din Nairobi. Atacatorii au ucis cel puţin 21 de persoane şi au forţat alte câteva sute să fugă pentru a-şi salva viaţa, a declarat miercuri guvernul kenyan, potrivit Reuters.

Crucea Roşie din Kenya a precizat că aproximativ 50 de persoane despre care se crede că au fost în complexul hotelier nu au putut fi găsite, crescând probabilitatea ca numărul final al morţilor să fie mai mare.

Trupurile pline de sânge ale celor cinci atacatori au fost prezentate pe reţelele sociale în timp ce preşedintele Uhuru Kenyatta a anunţat sfârşitul unui asediu de 20 de ore, care a amintit de un atac din 2013 în care au murit 67 de persoane la centrul de cumpărături Westgate din acelaşi district.

Grupul somalez Al Shabaab, care este afiliat la grupul terorist Al-Qaeda şi luptă pentru impunerea unei legi islamice stricte, a declarat că a desfăşurat atacul ca răspuns la decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

“Operaţiunea de securitate ... s-a încheiat şi toţi teroriştii au fost ucişi”, a afirmat Kenyatta într-un discurs transmis la televiziunea naţională.

Kenyatta nu a specificat numărul atacatorilor, însă imaginile video din cadrul hotelului au surprins cel puţin 5 persoane îmbrăcate în negru, unele purtând centuri verzi cu grenade.

Câţiva atacatori au pătruns într-o clădire administrativă din apropiere în al cărei hol au aruncat o grenadă, a declarat pentru Reuters un agent de pază care a fost acolo în timpul atacului. Apoi, atacatorii au tras asupra lifturilor şi birourilor în timp ce căutau potenţiale victime, urcând până la etajul şase al clădirii.

Un alt grup a deschis focul în restaurantul complexului hotelier. În cele din urmă, atacatorii s-au adunat la ultimul etaj al hotelului sau în apropierea acestuia, ocupând poziţii şi trăgând asupra persoanelor care fugeau către adăposturi, a adăugat agentul.

Şaisprezece kenyeni, inclusiv un poliţist, supravieţuitor al atacurilor teroriste din SUA din 9 septembrie 2001 şi un britanic s-au numărat printre victime, a declarat şeful poliţiei locale, Joseph Boinnet. Alte trei victime au fost de origine africană, a adăugat el, fără să precizeze naţionalitatea lor.

În declaraţia de asumare a responsabilităţii pentru acest atac, grupul Al Shabaab a susţinut: “Această operaţiune ... a fost un răspuns la remarcile ignorante ale preşedintelui american Donald Trump şi la declaraţia sa”.

Întrebat despre declaraţia grupului, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe a precizat: “Acest act nesăbuit ne arată de ce SUA rămâne hotărâtă în lupta pentru înfrângerea terorismului islamist radical”.

Loviturile aeriene împotriva grupului militant au fost intensificate în timpul administraţiei Trump, însă atacul din Nairobi a demonstrat că militanţii încă au abilitatea de a lansa atacuri în afara graniţelor Somaliei.

Kenya, un centru pentru multinaţionale şi ONU, a devenit o ţintă frecventă a Al Shabaab după ce guvernul a trimis trupe în Somalia în 2011 pentru a încerca să creeze o zonă tampon de-a lungul graniţei lungi şi vulnerabile dintre cele două ţări.