Artizanul OUG 13 pune "la colţ" CSM-ul: Singurii care pot interpreta o lege sunt Parlamentul sau Guvernul

"Legea e lege şi trebuie respectată de toată lumea!", spunea ieri Tudorel Toader despre ordonanţa care, dacă ar fi aplicată aşa a fost scrisă, ar putea închide DNA. De partea sa, Florin Iordache, cel în a cărui comisie a ajuns OUG-ul are şi el un punct de vedere...
Florin Iordache (Deputat PSD);
Florin Iordache (Deputat PSD); (Florin Chirilă/Epoch Times)

Controversata ordonanţă pentru legile Justiţiei adoptată luni de Guvernul Dăncilă a pus pe jar sistemul judiciar, căci, dacă ar fi aplicată ad literam, circa 60% din forţa activă a DNA ar urma să plece acasă. Plus mulţi alţi procurori DIICOT şi de la Parchetul General. În acest haos (haos căci legea lasă loc de interpretare) a intervenit CSM-ul care a decis că actul normativ nu poate funcţiona retroactiv, ceea ce înseamnă că DNA-ul nu îşi va pierde toţi procurorii aşa cum s-ar întâmpla dacă OUG-ul ar fi aplicat în spiritul impregnat de Tudorel Toader.

Poziţia CSM pare a nu fi însă pe placul puterii căci preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, joi, pentru Mediafax, că singurii care pot interpreta o lege sunt Parlamentul sau Guvernul, însă vor fi luate în considerare şi observaţiile CSM, în procedură parlamentară de aprobare a OUG pe legile Justiţiei.

"Va fi discutat acest proiect, vom asculta atât punctul de vedere al iniţiatorului, dar fără îndoială vom ţine cont şi de observaţiile asociaţiilor profesionale şi ale CSM în primul rând. Am văzut că o secţie a avut o anumită interpretare a legii. Din ce ştiu eu, singurii care pot interpreta o lege sunt Parlamentul sau Guvernul şi atunci, fără îndoială, ascultând toate părţile, vom vedea dacă şi ce articole modificăm şi cum le modificăm", a afirmat Florin Iordache, joi, pentru Mediafax.

Declaraţiile lui Iordache vin în contextul în care Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, condusă de acesta, a primit, spre dezbatere şi aprobare, proiectul de lege privind aprobarea OUG 92/2018 în domeniul justiţiei.

Termenul depunerii amendamentelor în Parlament este 24 octombrie, iar cel pentru raportul final al Comisiei parlamentare speciale este 31 octombrie, arată sursa citată.

Reamintim că OUG prevede ca, pentru a rămâne în posturi, procurorii anticorupţie trebuie să aibă zece ani vechime şi să treacă printr-un concurs, ori aceştia au ajuns la DNA în urma unui interviu. Dacă legea s-ar aplica retroactiv, practic DNA ar rămâne fără procurori.

Ministrul Justiţiei a refuzat să aducă clarificări pe tema acestei legi. A adus însă CSM-ul, care a stabilit că noile reguli se aplică doar pentru viitor, cu alte cuvinte nu pleacă niciun procuror doar pentru că Toader a schimbat regulile post-factum. Acesta este însă doar un punct de vedere, neavând caracter obligatoriu, aşa cum au actele normative.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne