Artişti omagiază fascinantul Shen Yun

Publicul aplaudă după terminarea spectacolului de deschidere al Shen Yun Performing Arts în Mississauga
Publicul aplaudă după terminarea spectacolului de deschidere al Shen Yun Performing Arts în Mississauga (Evan Ning / The Epoch Times)

Mississauga, Canada - Dans după dans, magia Shen Yun Performing Arts te face să doreşti să păstrezi acea stare pentru totdeauna şi să o împărtăşeşti cu întreaga lume.

Najma Kausar, artist dedicat care lucrează cu mai multe medii de difuzare, a auzit de la un prieten că Shen Yun este un spectacol minunat şi a vrut să-l vadă.

"Mi-a plăcut ! Mi-a plăcutt pentru că are atât de multe teme puse în scenă, atât de frumoase şi pline de culoare. Totul, ne-a plăcut ", a spus ea, după spectacol.

Prietena şi colega sa, artista Sabine Ellen, artist vizual, fotograf şi muzician, a adăugat:

"Eram atât de nerăbdătoare încă de acum trei luni când am luat biletele. Şi am luat cele mai bune locuri posibile. Şi e uimitor! Este atât de diferit de baletul clasic din Occident, aşa este, foarte, foarte diferit, şi mi-a plăcut!", a spus ea.

Cele două artiste sunt profesoare. Doamna Kausar a început să înveţe să picteze în copilărie dar şi-a abandonat cariera de profesor, pentru a se concentra sută la sută asupra artei sale.

Ele au fost impresionate de proiecţiile digitale de ultimă oră prin care Shen Yun crează fundaluri însufleţite pentru fiecare scenă de dans.

"A fost atât de uimitor. Mi s-a părut chiar un pic magic. Mă simţeam ca un copil, când lucrurile coborau din cer ", a declarat d-na Kausar.

"Era în acelaşi timp o simplitate, dar foarte, foarte surprinzătoare de fiecare dată. Fiecare dans şi configurare de fundal... iluminarea, totul a constituit o surpriză. Cortina se ridică şi apare de fiecare dată o lume nouă diferită", a spus doamna Ellen.

Acele fundaluri sunt concepute pentru a complementa şi sincroniza toate aspectele legate de interpretare, de la personaje la culorile costumelor şi notele cântate de orchestră.

"Iar orchestra, îmbinarea instrumentelor tradiţionale chinezeşti cu cele clasice a fost foarte bună", a spus doamna Ellen.

Caracterul profund al culturii chineze

Dna Kausar a fost surprinsă pe de o parte, dar pe de altă parte nu a fost surprinsă să audă de la doi dintre amfitrionii Shen Yun, că în antichitate chinezii considerau muzica a fi medicament şi au explicat că cuvântul medicină are ca rădăcină lingvistică cuvântul muzică.

"Pentru că e într-adevăr vindecătoare şi e atât de profundă cultura chineză", a spus Kausar.

Evoluţia scenică a dansatorilor Shen Yun este susţinută de o incomparabilă orchestră filarmonică, instrumentele tradiţionale chineze dau nota melodiilor.

Simt că o mulţime de lucruri, de aceea trebuie să fie cultivate aici, în lumea occidentală şi într-o bună zi să călătorească înapoi, într-o zi în care China este deschisă din nou, şi este o ţară democratică sau liberă

A fost un aspect mai profund al spectacolului, a apreciat doamna Ellen, de asemenea.

"Simt că cultura chineză supravieţuieşte în lumea occidentală, pentru că atât de multe lucruri nu sunt permise în China, şi mi-a plăcut că au fost scoase la iveală", a spus ea.

Shen Yun a fost fondată cu misiunea de a reînvia acea cultură, un fapt detaliat pe site-ul său.

"După peste 60 de ani de guvernare comunistă în China şi mai ales după Revoluţia Culturală, cultura tradiţională chineză a fost în totalitate distrusă", se afirmă pe site-ul web.

"Cu toate acestea, nucleul profund spiritual al culturii antice, cu valorile sale de bunăvoinţă, onoare, corectitudine, înţelepciune şi sinceritate, precum şi respectul pentru zei şi ceruri, nu pot fi distruse."

Doamna Ellen a spus că a fost important să se păstreze această cultură astfel ca într-o zi să poată înflori din nou în China.

"Simt că o mulţime de lucruri  trebuie să fie cultivate aici, în lumea occidentală şi într-o bună zi să călătorească înapoi, într-o zi în care China să fie deschisă din nou şi să fie într-adevăr o ţară democratică sau liberă", a spus ea.

A fost o producţie mare, a adăugat doamna Ellen, cu enorm de multe lucruri de asimilat.

"Este nevoie de un pic de timp pentru a digera, pentru că a fost atât de repede. Nu am avut timp nici să aplaudăm, iar următoarea scenă a venit, aşa că avem nevoie de ceva timp ", a spus doamna Ellen.

Îmi doream să nu se mai oprească, să nu se termine, ca şi cum mergem mai departe.

Pentru că într-adevăr, nu te-ai plictisi. ... Am vrut să văd şi mai mult", a spus doamna Kausar.

"Totul a fost foarte minunat", a spus ea.

Shen Yun Performing Arts are trei companii care merg simultan în turnee pentru a ţine spectacole în jurul lumii. Compania Shen Yun din New York va fi în Mississauga până pe 23 decembrie, înainte de a merge la Ottawa şi Montreal şi apoi în Ontario, Quebec şi pe partea cealaltă a Canadei. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi shenyunperformingarts.org

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură