Articol falsificat: 60 la sută din relatările Daily Mail care anunţa "invazia" românilor în Marea Britanie sunt nereale

Londra, Palatul Westminster
Londra, Palatul Westminster (Miles Willis / Getty Images for Land Rover)

Mesajul pe care l-a transmis tabloidul Daily Mail la sfârşitul anului în legătură cu "invazia" românilor şi bulgarilor în Regatul Unit pe 1 ianuarie a fost în proporţie de 60% fals, conform Gândul. După ce timp de aproape un an s-a făcut o continuă propagandă antiimigraţionistă în mass media britanică, pe 31 decembrie, înainte de a se ridica restricţiile pe piaţa muncii pentru muncitorii români şi bulgari, tabloidul Daily Mail a transmis mesajul Sold out! Avioanele şi autobuzele sunt pline de români şi bulgari care se îndreaptă către Marea Britanie” de peste 58.000 de ori, primind peste 1.700 de comentarii, fiind preluat în toată presa britanică şi europeană.

Pornind de la faptul că jurnalistul britanic Jon Danzig - un jurnalist specializat în probleme europene şi premiat pentru anchetele sale, fost angajat al BBC - a descoperit câteva „scăpări” în articolul popularului tabloid, Gândul a realizat o anchetă în ce priveşte veridicitatea celor relatate de Daily Mail.

Împreună cu jurnalistul Jon Danzig şi cu sprijinul New Europeans, Gândul a dezvăluit că o mare parte din articol poate fi demontată. Unele din persoanele citate susţin că nu au spus ce a scris Daily Mail, iar unii afirmă că nu au vorbit deloc cu Daily Mail. Totodată, transportatorii români şi bulgari neagă, la rândul lor, relatările Daily Mail. Jurnalistul britanic şi reporterul de la Gândul au controlat articolul frază cu frază, singurele afirmaţii ce nu au putut fi verificate fiind unele descrieri. În urma cercetării, s-a constatat că 60% din relatările din articol nu sunt adevărate.

Fiind confruntat cu aceste descoperiri, Daily Mail susţine, prin reprezentanţii săi pe domeniul juridic şi editorial, că a trimis reporteri în Bulgaria şi România, care au fost ajutaţi de jurnalişti sau translatori locali, astfel încât nu îşi asumă răspunderea pentru inadvertenţe.

La 1 ianarie 2014, s-au ridicat restricţiile pe piaţa muncii în ţările membre al Uniuni Europene pentru români şi bulgari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne