Armenia: Liderul opoziţiei Paşinian devine candidat oficial la funcţia de premier

Liderul opoziţiei armene Nikol Pashinian
Liderul opoziţiei armene Nikol Pashinian (Getty Images)

Liderul opoziţiei armene Nikol Paşinian a fost desemnat luni, în mod oficial, de alianţa Yelk drept candidat la funcţia de prim ministru al Armeniei, cu o zi înainte ca Parlamentul să voteze şeful guvernului, potrivit Euronews.

Numirea sa are loc după o serie de proteste care au dus la demisia liderului Serj Sargsyan. Partidul Republican de guvernământ al lui Sargsyan a afirmat că nu va sta în calea lui Paşinian când se va întruni Parlamentul.

Paşinian, în vârstă de 42 de ani, a declarat duminică unei mulţimi de zeci de mii de susţinători că este pregătit să preia funcţia de premier. Politicianul a obţinut sprijinul tuturor facţiunilor din opoziţia politică.

El a declarat pentru Euronews că poporul armean a susţinut ideea opoziţiei că “sunt necesare schimbări şi este nevoie de un nou guvern”.

În plus, Paşinian a cerut susţinătorilor să iasă din nou pe străzile Erevanului luni seară.

Protestele care au durat peste 10 zile l-au forţat pe Sargsyan să demisioneze săptămâna trecută, la doar câteva zile după ce politicianul de 63 de ani - ce a deţinut funcţia de preşedinte un deceniu - a fost votat de Parlament în funcţia de premier.

Manifestanţii l-au învinuit pe fostul preşedinte şi guvernul său că nu au îmbunătăţit economia, nu au redus sărăcia şi nu au combătut corupţia în fosta republică sovietică.

Uniunea Europeană a oferit Armeniei sprijin în eforturile acesteia de a construi o “societate prosperă şi democratică”, cerând tuturor părţilor să recurgă la cumpătare şi responsabilitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe