Armele nord-coreene care înspăimântă analiştii militari? Avioane din 1946

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

În timp ce lansările rachetelor de rază lungă şi cel de-al şaselea şi cel mai mare test cu arme nucleare din această lună al Coreei de Nord stârnesc îngrijorări, Phenianul deţine, de asemenea, arme mai puţin tehnologizate pe care le-ar putea folosi într-un eventual conflict cu SUA şi aliaţii săi, potrivit unui articol publicat de Asia Times.

Un exemplu în acest sens care nu ajunge pe prima pagină a multor mass media, sunt biplanurile 300 An-2 din cadrul forţelor aeriene ale Coreei de Nord. Conceput în 1946, avionul este făcut în mare parte din lemn, are un motor mic şi este dificil de detectat de radare. Acesta poate transporta maxim 10 paraşutişti pentru incursiuni de joasă altitudine, însă modul cel mai distructiv în care ar putea fi folosit este de a dispersa arme chimice sau biologice.

Este cunoscut faptul că în Coreea de Nord există stocate toxine precum Sarin si VX, existând suspiciuni că cel din urmă ar fi fost folosit pentru asasinarea fratelui vitreg al lui Kim Jong-un, la începutul acestui an, în Kuala Lumpur.

Occidentul acuză de asemenea Siria de folosirea de astfel de arme chimice în timpul războiului civil ce are loc în regiune.

Avionul An-2 este folosit în alte ţări pentru a stropi recoltele, datorită capacităţii de a zbura la altitudini scăzute şi vitezei reduse, precum şi a manevrabilităţii ridicate.

Având capacitatea de a transporta peste 900 de kilograme de încărcătură, An-2 poate elibera cantităţi enorme de agenţi chimici sau biologici în cadrul unui atac asupra unui oraş din Coreea de Sud.

Analiştii consideră că Phenianul va folosi la maximum tactica războiului asimetric în cadrul unui conflict, fiind una dintre modalităţile prin care regimul comunist îşi poate compensa dezavantajul tehnologic.