Armatele americană şi chineză desfăşoară un exerciţiu comun privind dezastrele naturale

Soldaţi chinezi.
Soldaţi chinezi. (Getty Images)

Un moment extrem de rar în cooperarea militară sino-americană? Ironic, această cooperare are loc în domeniul intervenţiilor de urgenţă şi al acordării de ajutoare în caz de dezastre într-un moment în care ambele tabere se îndreaptă către întâlniri tot mai imprevizibile în Marea Chinei de Sud, lucru care ar putea rezulta oricând într-o catastrofă, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Într-un moment în care diverşi oficiali SUA cer Beijingului să oprească militarizarea Mării Chinei de Sud, Reuters a raportat despre acest neobişnuit punct luminos în relaţiile sino-americane:

Soldaţi din China şi SUA au încheiat sâmbătă o săptămână de manevre comune privind acordarea de ajutoare în cazuri de dezastre, aceasta fiind o manifestare a cooperării pe fundalul relaţiilor tot mai tensionate dintre cele două ţări în ceea ce priveşte comerţul, a situaţiei din disputata Mare a Chinei de Sud şi din cauza Taiwanului.

Exerciţiul comun a avut loc pe fondul tensiunilor tot mai mari între cele mai mari două economii ale lumii şi înaintea întâlnirii preşedintelui american Donald Trump cu omologul său chinez Xi Jinping la summitul G20 din Argentina, care va începe în 30 noiembrie.

Exerciţiul a avut loc în oraşul chinez estic Nanjing, unde soldaţii chinezi şi americani au simulat o intervenţie în cazul unui dezastru natural. Manevrele au inclus salvarea oamenilor din clădiri distruse de cutremure şi tratarea rănilor supravieţuitorilor la un spital militar al Armatei de Eliberare a Poporului.

Oficiali militari din ambele tabere consideră că exerciţiul este crucial pentru construirea unui tip de înţelegere şi respect care ar putea ajuta la evitarea unor acţiuni militare neintenţionate ce ar putea fi scânteia unui război – acţiuni precum recentele intercepţii militare chineze de nave americane şi occidentale în Marea Chinei de Sud.

Qin Weijiang, şeful adjunct al Comandamentului Districtului Militar Estic al Armatei de Eliberare a Poporului, a declarat reporterilor: “Doar prin contacte, schimburi şi cooperare suplimentare în zone de interes comun putem să ne întărim încrederea şi să reducem erorile de judecată. Aşadar, cred că schimburi bilaterale pot începe de la schimburi umanitare şi de acordare de ajutoare în caz de dezastre şi pot fi extinse la alte zone de interes comun”.

La rândul ei, partea americană a publicat declaraţii amicale similare. Generalul Robert Brown, comandant al armatei americane din Pacific, a declarat că exerciţiul este extrem de important, adăugând următoarele: “Aşa cum liderii noştri de top lucrează pentru construirea unei relaţii de lucru solide şi a unei înţelegeri ample, şi noi trebuie să construim la nivelul nostru, prin măsuri precum acest DMS [Disaster Management Exchange – schimb privind gestionarea situaţiilor de dezastru], o înţelegere reciprocă puternică”, potrivit Reuters.

Astfel de schimburi în domeniul dezastrelor naturale au avut loc anual, cel din 2018 fiind cel de-al 14-a exerciţiu comun al soldaţilor americani şi chinezi. Exerciţiul de anul trecut a avut loc în SUA. Cu toate acestea, relaţiile dintre cele două ţări sunt la cel mai scăzut nivel.

Michael Chase, specialist în securitatea din China şi zona Asia-Pacific la firma Rand Corp, a fost citat de Reuters afirmând: “Aceste schimburi rămân importante în această privinţă, chiar dacă nu vor rezolva problemele mai ample din cadrul relaţiei”.

În plus, în ziua încheierii exerciţiului comun, preşedintele chinez Xi Jinping s-a adresat forumului de Cooperare Economică din regiunea Asia Pacific (APEC), ce a avut loc în Papua Noua Guinee, la care a participat şi vicepreşedintele american. Cei doi lideri s-au atacat reciproc în discursurile lor. De altfel, referitor la acuzaţiile Casei Albe că Beijingul foloseşte o diplomaţie a datoriilor-capcană, Xi Jinping a precizat: “Nimeni nu are puterea să oprească oamenii să caute o viaţă mai bună. Ar trebui să ne întărim cooperarea în domeniul dezvoltării”.

Mai mult, Xi Jinping a avertizat cu privire la amplificarea războiului comercial şi la potenţiala amplificare a tensiunilor militare, afirmând că “[un război] cald, rece sau comercial” ar putea declanşa o catastrofă.

Cu o zi înaintea încheierii acestui exerciţiu militar comun sino-american, administraţia Trump a cerut regimului comunist chinez să îşi retragă toată rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, fiind pentru prima dată când o astfel de cerere este făcută publică, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în luna iunie că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropiere de Filipine, un aliat al SUA, pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali militari au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe