Armata venezueleană “în stare de alertă” blochează accesul ajutoarelor umanitare

Soldaţi venezueleni
Soldaţi venezueleni (Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images)

Armata venezueleană este “în stare de alertă” împotriva oricăror încălcări ale frontierei ţării, rămânând loială preşedintelui Nicolas Maduro, a declarat ministrul apărării Vladimir Padrino Lopez.

“Forţele armate vor rămâne desfăşurate şi în stare de alertă de-a lungul frontierelor, după cum a ordonat comandantul nostru suprem, pentru a evita orice fel de încălcări ale integrităţii teritoriale”, a susţinut Padrino într-o declaraţie publicată marţi, potrivit Deutsche Welle.

Padrino a mai declarat că armata “are un singur preşedinte”, făcând referire la Maduro, şi că forţele militare nu sunt “mercenari care îşi vând serviciile celui care plăteşte mai mult”. El a adăugat că armata nu va accepta un “guvern marionetă” sau “ordine din partea oricărui alt guvern străin”.

Juan Guaido, care s-a autodeclarat preşedinte interimar luna trecută cu scopul de a înlătura regimul Maduro, a încercat să atragă armata de partea sa şi să permită accesul ajutoarelor umanitare în Venezuela. De asemenea, liderul opoziţiei a încercat să obţină un sprijin internaţional cât mai mare în disputa cu Maduro.

Dar structurile de comandă superioare ale armatei i-au rămas loiale lui Maduro, factor considerat esenţial pentru menţinerea acestuia la putere.

Ajutoarele umanitare, inclusiv alimente şi medicamente, sunt stocate în Columbia, ţara vecină Venezuelei şi pe trei insule olandeze în Caraibe – Curacao, Aruba şi Bonaire. Venezuela a instituit o interdicţie maritimă şi aeriană asupra celor trei insule.

Guaido a afirmat sâmbătă că organizează caravane prin Brazilia şi oraşul columbian de frontieră Cucuta pentru a aduce în Venezuela ajutoarele oferite de SUA. Opoziţia a susţinut că 300.000 de cetăţeni venezueleni ar putea muri fără aceste ajutoare, însă Maduro a negat faptul că ar exista o criză umanitară în ţara sud-americană.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei braziliene a declarat marţi că Brazilia cooperează cu SUA pentru a furniza ajutoare, dar că depinde de venezueleni să îşi transporte produsele peste graniţă.

Maduro a precizat că ajutoarele umanitare reprezintă un pretext pentru o invazie americană în Venezuela şi a insistat că sancţiunile şi războiul economic ale SUA sunt responsabile pentru criza şi problemele financiare ale ţării.

Luni, preşedintele american Donald Trump, care îl susţine pe Guaido, a avertizat armata venezueleană să nu îl mai susţină pe Maduro.

“Nu veţi găsi niciun un loc sigur, nicio ieşire uşoară şi nicio cale de scăpare. Veţi pierde totul”, a afirmat liderul american.

Ministrul venezuelean al Apărării, Padrino Lopez, a răspuns marţi remarcilor lui Trump şi a susţinut că acesta a manifestat o “aroganţă extremă”. De asemenea, el a punctat că SUA foloseşte “şantajul” şi urmăreşte să “intimideze” regimul Maduro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe