Armata ucraineană susţine că 8 soldaţi au fost capturaţi în regiunea Doneţk

Separatist pro-rus in oraşul Lugansk, estul Ucrainei
Separatist pro-rus in oraşul Lugansk, estul Ucrainei (Getty Images)

Autorităţile ucrainene au declarat că 8 soldaţi au fost capturaţi de luptătorii separatişti pro-ruşi în regiunea est-ucraineană Doneţk, potrivit RFE/RL.

Forţele Comune pentru Operaţiuni ale Ucrainei (OOS), care acţionează în estul ţării, au susţinut într-o declaraţie că soldaţii au fost capturaţi miercuri.

“Potrivit informaţiilor preliminare, în primele ore ale acestei dimineţi, opt soldaţi din cadrul forţelor armate ale Ucrainei au mers pe un traseu greşit cu un camion în apropierea oraşului Novotroiţke şi au ajuns în teritoriul ocupat temporar, unde au fost capturaţi de luptători ai forţelor armate ale Federaţiei Rusiei”, potrivit declaraţiei OOS.

Armata ucraineană se referă deseori la forţele separatiste susţinute de Rusia care ocupă zone ale regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk ca fiind “luptători ai forţelor armate ale Federaţiei Ruse”.

De asemenea, armata ucraineană a declarat că mulţi soldaţi ruşi au luptat în conflictul din estul Ucrainei, acuzaţie negată de Moscova în ciuda faptului că NATO şi Kievul susţin că există dovezi incontestabile privind acest lucru.

Ministrul ucrainean al Apărării a afirmat miercuri că, în ultimele 24 de ore, trei soldaţi au fost răniţi de către forţele separatiste în cinci situaţii de încălcare a regimului de încetare a focului.

În schimb, separatiştii au acuzat forţele guvernului ucrainean că au încălcat acordul de încetare a focului de două ori începând cu 21 mai.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei începând cu aprilie 2014, când Rusia a încurajat separatismul în urma prăbuşirii de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici.

O serie de înţelegeri de încetare a focului încheiate ca parte a acordurilor de la Minsk – încheiate în septembrie 2014 şi februarie 2015 cu scopul de a soluţiona conflictul – au contribuit la relaxarea luptelor, însă nu au reuşit să reziste prea mult timp.

Un nou acord de încetare a focului a fost încheiat în 8 martie, însă ambele părţi s-au acuzat reciproc de atunci de repetate şi încălcarea acestuia.