Armata sud-coreeană susţine că Phenianul a lansat 2 rachete balistice cu rază scurtă

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Valeri Sharifulin/TASS/Getty Images)

Statul Major al Armatei sud-coreene a declarat că Phenianul a lansat joi dimineaţă două rachete, potrivit Deutsche Welle.

Oficiali sud-coreeni au afirmat că proiectilele au fost lansate din apropierea oraşului nord-coreean Wonsan şi au zburat pe o distanţă de aproximativ 430 km înainte să cadă în mare, în largul coastei estice.

Lansările au avut loc în contextul în care oficiali americani şi nord-coreeni depun eforturi pentru repornirea discuţiilor pe teme nucleare, iar Phenianul a criticat un exerciţiu militar comun planificat între armata americană şi cea sud-coreeană. Coreea de Nord a avertizat că ar putea relua testele de rachete ca formă de protest faţă de exerciţiul planificat, pe care îl consideră o ameninţare. Cea mai recentă testare de arme de către Coreea de Nord a avut loc în luna mai.

Nordul a “lansat un proiectil neidentificat la ora locală 5:34 a.m. (2034 UTC miercuri) şi un altul la ora 5:57 a.m., din zone situate în apropierea oraşului Wonsan în Marea de Est”, a menţionat Statul Major al Armatei sud-coreene.

“Am confirmat că proiectilele au fost rachete. Una a zburat 430 km şi cealaltă aparent a zburat puţin mai mult”, a declarat oficiali pentru AFP, adăugând că o analiză comună împreună cu SUA este în desfăşurare.

“Nu este clar dacă Kim Jong-un a monitorizat lansarea de la faţa locului”, a precizat un oficial, făcând referire la dictatorul nord-coreean.

“Armata noastră monitorizează îndeaproape situaţia în cazul altor lansări şi urmează să se facă declaraţii corespunzătoare”, a relatat agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap, citând Statul Major al Armatei Coreei de Sud.

La rândul său, un oficial american a confirmat rapoartele, însă a refuzat să menţioneze când au avut loc lansările.

Oficialul, care a cerut să rămână anonim, a precizat că administraţia de la Casa Albă este la curent cu situaţia. “Nu avem alte comentarii”, a adăugat el.

John Bolton, consilierul preşedintelui american Donald Trump pentru securitate naţională, nu a menţionat lansările atunci când a postat un mesaj pe Twitter despre “întâlnirile productive” cu oficialii sud-coreeni pe tema securităţii regionale şi a construirii unei relaţii mai puternice între cele două ţări.

Totuşi, o sursă a guvernului Japoniei a oferit detalii suplimentare asupra naturii proiectilelor, precizând că a fost vorba de rachete balistice cu rază scurtă.

Sursa a precizat că rachetele nu au ajuns în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Japoniei şi că nu au avut niciun impact asupra securităţii naţionale.

Cu toate acestea, ministrul japonez al Apărării, Takeshi Iwaya, a declarat reporterilor că acţiunile nord-coreenilor sunt “extrem de regretabile” şi că, “în cazul în care a fost vorba de rachete balistice, acest lucru ar fi o încălcare a uneia dintre rezoluţiile adoptate de Consiliul de Securitate al ONU”.

“Vom continua să depunem eforturi pentru a colecta şi analiza informaţii şi, în acelaşi timp, ne vom coordona eforturile cu SUA şi Coreea de Sud”, a mai precizat Iwaya.