Armata SUA încheie un contract de 193 milioane USD pentru achiziţionarea unui scut antirachetă invizibil

Un tanc de luptă american Abrams M1A1.
Un tanc de luptă american Abrams M1A1. (Captură Foto)

Armata americană a semnat un contract în valoare de 193 milioane de dolari pentru achiziţionarea sistemului israelian Trophy Active Protection System (APS) pentru tancuri Abrams “în vederea susţinerii cerinţelor operaţionale imediate”, a anunţat Rafael Advanced Defense Systems, potrivit publicaţiei The Times of Israel.

Proiectat pentru a bloca rachete antitanc, sistemul Trophy are patru antene radar şi radare speciale pentru a monitoriza pericolul precum rachete ghidate antitanc (ATMG) şi lansatoare de rachete RPG. Când detectează un proiectil, sistemul va trage automat pentru a neutraliza ameninţarea.

Conform termenilor contractului, sistemul Trophy, contramăsurile şi kiturile de întreţinere vor fi furnizate de contractorul american în sectorul apărării Leonardo DRS, Inc., care colaborează cu partenerul Rafael Advanced Defense Systems pentru a le produce.

Trophy Active Protection System va fi produs în SUA şi Israel, acţiune considerată drept un succes al administraţiei preşedintelui Donald Trump.

Sistemul, dezvoltat de compania israeliană Rafael Defense, este primul şi singurul sistem de apărare activ complet operaţional din lume [scut invizibil] şi de detectare a activităţii ostile destinate vehiculelor blindate. Rafael a menţionat că peste 1.000 de sisteme au fost instalate pe toate platformele de luptă terestre majore ale Israelului.

“Rafael a furnizat soluţii de apărare pentru soldaţii americani timp de peste două decenii prin blindaj pasiv şi reactiv amplasat pe vehicule precum Bradley, Stryker şi AAV7. Suntem încântaţi să continuăm acest lucru cu Trophy”, a afirmat Moshe Elazar, vicepreşedinte executiv al Diviziei Terestre şi Maritime a companiei Rafael Defense.

“Majoritatea componentelor Trophy sunt produse de industria americană de apărare şi suntem încântaţi de oportunitatea extinderii producţiei în SUA, inclusiv pentru sistemele israeliene, pe măsură ce SUA achiziţionează sisteme suplimentare”, a adăugat Elazar.

Trophy Active Protection System a fost montat pe principalul tanc de luptă israelian Merkava, care este folosit de armata Israelului din 2009. De asemenea, sistemul a fost instalat pe transportoarele blindate de personal ale armatei israeliene. Sistemul a fost folosit în luptă pentru prima dată în martie 2011, când a respins un atac cu RPG-uri asupra unui tanc Merkava în apropierea graniţei cu Fâşia Gaza.

Sistemul utilizează algoritmi avansaţi care folosesc radarul pentru a asigura o protecţie de 360 de grade. Sistemul mai include, pe lângă cele patru antene şi două lansatoare rotative amplasate pe turela fiecărui tanc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe