Armata siriană “revendică” Alep. Estul oraşului este evacuat de civili

Evacuarea estului oraşului Alep a fost finalizată, conform mass mediei de stat siriene. Armata preşedintelui Bashar al-Assad a declarat că a recuperat oraşul zguduit de război.
Un convoi cu autobuze şi ambulanţe aşteaptă la un punct de trecere în districtul Amiriyah din oraşul sirian Alep, 15 decembrie 2016, pentru a evacua civilii blocaţi în oraş.
Un convoi cu autobuze şi ambulanţe aşteaptă la un punct de trecere în districtul Amiriyah din oraşul sirian Alep, 15 decembrie 2016, pentru a evacua civilii blocaţi în oraş. (Jawad al Rifai/Anadolu Agency/Getty Images)

Armata siriană a declarat joi că evacuarea civililor din Alep conduce la o situaţie mai sigură în oraşul zguduit de lupte intense, subliniind în acelaşi timp că a eradicat ultimii luptători rebeli. Oraşul a fost divizat între forţele guvernamentale şi rebele din 2012.

„Ultimele patru autobuze cu terorişti şi familiile lor au sosit [din Alep] în Ramussa”, a declarat televiziunea siriană de stat. Guvernul sirian numeşte rebelii drept terorişti. Ramussa este un district controlat de guvern în partea sudică a oraşului Alep.

Aproximativ 34.000 de persoane au fugit din estul oraşului Alep deţinut de rebeli, în decursul ultimei săptămâni, după ce rebelii au fost de acord să cedeze oraşul forţelor militare siriene.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), care ajută la evacuare, a declarat că zeci de autobuze şi autovehicule mai mici au transportat joi rebeli şi civili în afara oraşului, conform lui Ingy Sedky, purtătoare de cuvânt a Comitetului în Siria.

Bolnavii şi grav răniţii s-au numărat printre cei care au fost deja evacuaţi, conform CICR.

De când forţele guvernamentale au lansat asediul asupra oraşului Alep, aproximativ 31.000 de persoane au fost ucise acolo, conform observatorilor independenţi.

Delegatul ONU în Siria, Staffan de Mistura, a indicat că s-ar putea ca evacuarea doar să fi amânat măcelul împotriva rebelilor. „Mulţi dintre ei s-au dus în Idlib, care ar putea fi următorul Alep”, a susţinut el.

Peste 300.000 de persoane au fost ucise în războiul sirian începând cu 2011 şi jumătate din populaţia Siriei a fost nevoită să se refugieze.