"Armata" lui Dragnea, noaptea în Parlament: Statul, obligat să se îndrepte împotriva magistraţilor care au comis erori

Majoritatea PSD-ALDE a adoptat, noaptea, un amendament potrivit căruia statul va fi obligat să se îndrepte împotriva magistraţilor care săvârşesc erori judiciare.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Deşi Comisia specială condusă de pesedistul Florin Iordache a modificat legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor adoptând amendamentele propuse de Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asociaţia Magistraţilor, în plen lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură.

Iniţial, comisia lui Iordache a decis - la propunerea Uniunii Naţionale a Judecătorilor şi Asociaţiei Magistraţilor - că statul va avea "dreptul" de a se îndrepta cu acţiune în regres prin Ministerul Finanţelor împotriva magistraţilor care au săvârşit o eroare judiciară cauzatoare de prejudicii din neglijenţă sau cu rea-credinţă.

Aceeaşi comisie a respins atunci amendamentul ALDE potrivit căruia statul trebuie să se îndrepte în mod obligatoriu cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care a comis o eroare judiciară.

Cei de la ALDE s-au arătat public nemulţumiţi de această formă a legii, astfel că a avut loc o schimbare de strategie, aşa cum a anunţat Iordache ulterior.

Miercuri seară, în jurul orei 22:00, în timp ce în faţa Parlamentului erau proteste, majoritatea PSD-ALDE a respins amendamentul UNJR şi a mers pe varianta ALDE.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne