Armata lui Al-Assad preia controlul asupra oraşului antic Maaloula, asigurând legătura Damascului cu centrul ţării

Un rebel sirian se pregăteşte să tragă cu un lansator anti-tanc BGM-71 TOW. Siria.
Un rebel sirian se pregăteşte să tragă cu un lansator anti-tanc BGM-71 TOW. Siria. (youtube)

Soldaţii sirieni susţinuţi de gruparea Hezbollah au recapturat, luni, oraşul antic Maaloula aflat la nord de Damasc, au comunicat surse ale armatei şi televiziunea de stat, restrângând şi mai mult rutele de aprovizionare ale rebelilor din munţii Qalamoun spre Liban.

Rebelii islamişti, unii aparţinând Frontului Nusra afiliat Al-Qaeda, preluaseră în decembrie controlul asupra unei părţi a oraşului antic creştin, ţinând ostatice mai multe călugăriţe pe care le-au eliberat în luna martie într-un schimb de prizonieri.

„Armata va putea să elibereze toată zona Qalamoun în câteva zile”, a declarat pentru Reuters un ofiţer al armatei siriene din Maaloula. „Majoritatea teroriştilor au fost omorâţi iar alţii au fugit în satele din apropiere. Putem spune că 80% din Qalamoun se află sub controlul armatei siriene”, a mai declarat oficialul.

Forţele guvernamentale au recapturat în ultimele luni mai multe areale şi oraşe de graniţă controlate de rebeli, închizând rutele de aprovizionare dinspre Liban ale acestora şi securizând principala autostradă care asigură legatura Damascului înspre nord cu zona centrală a Siriei, oraşul Homs şi Marea Mediterană.

Maaloula, situat la 5 km distanţă de şoseaua principală care leagă capitala Damasc de Homs, a trecut de la o tabără la alta de cel puţin patru ori în timpul atacurilor şi contra-ofensivelor întreprinse de rebeli şi forţele guvernametale controlate de al-Assad.

Controlul asupra autostrăzii îl va ajuta pe preşedintele Bashar al-Assad să-şi asigure autoritatea asupra centrului ţării şi va asigura de asemenea transferul în siguranţă a sute de tone de substanţe chimice care trebuie să fie expediate anul acesta în afara ţării, pe mare, pentru a fi distruse.

Al-Assad, aflat aproape de o înfrângere la sfârşitul anului trecut, a declarat, duminică, că războiul s-a înclinat în favoarea sa.

Pe 11 aprilie, satul Kfar Zeita din centrul Siriei a fost atacat cu gaz toxic. Confirmarea vine atât din partea guvernului sirian cât şi din partea Coaliţiei Naţionale Siriene (CNS), care se acuză reciproc de responsabilitatea atacului.

Noile arme ale rebelilor sirieni au determinat armata guvernamentală să favorizeze atacurile aeriene, care provoacă un număr mare de decese în rândul civililor, în locul tancurilor.

”Analiza noastră se menţine la fel. Acesta este un război de uzură şi nici una dintre tabere nu a fost capabilă să aducă sau să menţină un avantaj semnificativ”, a declarat purtătorul de cuvânt american, Jen Psaki.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe