Armata cibernetică a Chinei a atacat mai mulţi contractori din Apărare ai Statelor Unite

Internet cafe din Wuhan, China. Regimul chinez incurajeaza tineri, cunoscuti sub numele generic de hackeri patriotici, sa fure informatii de la guverne si companii
Internet cafe din Wuhan, China. Regimul chinez incurajeaza tineri, cunoscuti sub numele generic de hackeri patriotici, sa fure informatii de la guverne si companii (Cancun Chu / Getty Images)

Armata Chinei a atacat cibernetic de cel puţin nouă ori reţele de computere ale câtorva companii de transport civil angajate de Pentagon, infiltrându-se în computerele de la bordul unei nave comerciale, ţintind companiile de logistică şi încărcând viruşi în computerele unei linii aeriene, au anunţat miercuri anchetatorii Senatului american.

O investigaţie lungă de un an şi dezvăluită de Comitetul Serviciilor Armate din cadrul Congresului a identificat cel puţin 20 de atacuri cibernetice sau alte evenimente cibernetice nespecificate care au ţintit companiile, inclusiv nouă infiltrări reuşite împotriva reţelelor unor contractori. Comitetul învinuia guvernul Chinei pentru cele mai sofisticate intruziuni, chiar dacă nu furniza nicio dovadă detaliată. Raportul nu preciza companiile de transport care au fost atacate.

Guvernul Chinei nu a răspuns imediat mesajelor telefonice şi e-mailurilor din partea Associated Press, care a cerut un punct de vedere de la Beijing şi de la ambasada chineză din Washington.

Investigaţiile arată că armata Chinei a reuşit să fure e-mailuri, documente, conturi ale utilizatorilor şi coduri ale computerelor. Hackerii au compromis sistemele unei nave comerciale contractată de Transcom pentru rute logistice şi s-au infiltrat într-o linie aeriană folosită de armata Statelor Unite.

Raportul declasificat recent precizează că firmele contracte de departamentul Apărării nu au raportat către Pentagon infiltrările în sistemele lor, aşa cum se solicită în contractele încheiate.

La începutul acestei veri, într-o investigaţie aparent separată, Statele Unite a acuzat cinci membri ai armatei chineze de infiltrare cibernetică în scopuri de spionaj economic. Agenţii chinezi erau acuzaţi de infiltrarea în sistemele computerizate a cinci companii americane de tehnologie şi nucleare şi ale unui important sindicat din industria metalurgică, efectuând spionaj economic şi furând informaţii de afaceri confidenţiale, secrete comerciale sensibile şi comunicări interne pentru a obţine un avantaj competitiv.

Chiar dacă Procurorul General Eric Holder a jurat să-i aducă pe agenţii chinezi într-o instanţă din Statele Unite pentru a fi judecaţi, aceştia sunt consideraţi a fi încă în libertate.