Armata chineză are ordin să studieze gândurile lui Xi Jinping. Ce înseamnă de fapt

Preşedintele chinez Xi Jinping
Preşedintele chinez Xi Jinping (DITA ALANGKARA / AFP / Getty Images)

Partidul Comunist Chinez a dat o directivă tuturor unităţilor militare din ţară să studieze cu atenţie un nou volum de lucrări colectate de liderul Partidului, Xi Jinping. Colecţia distilează "gândul important strategic, punctele de vedere teoretice majore, precum şi implementările politice majore" ale lui Xi, potrivit mass mediei de stat.

Armata chineză este singura armată "naţională" de pe glob care nu aparţine statului respectiv, ci unui partid - Partidului Comunist Chinez.

Conform directivelor, studiul acestor texte trebuie să fie o "sarcină centrală a educaţiei", care ar trebui să crească "fermitatea credinţei soldaţilor în directivele de Partid", potrivit anunţului, aşa cum a fost raportat de cotidianul Armatei de Eliberare Populară. Textul integral al directivei transmis armatei nu a fost pus la dispoziţie, şi nici colecţia în sine.

Colecţia include gândurile lui Xi din momentul în care şi-a "asumat" rolul de secretar general al Partidului Comunist Chinez, până la mijlocul lunii martie a acestui an.

Potrivit cotidianului Armata de Eliberare Populară, "subiectele alese sunt proeminente, iar gândirea este profundă". Pentru a organiza studiul mai aprofundat al textele, vor fi organizate grupuri de studiu în cadrul Armatei.

Traducerea din limba de lemn

Directiva pare a fi o altă fază a afirmării controlului pe care îl deţine Xi Jinping asupra forţelor armate, după epurarea la nivel înalt a ofiţerului de logistică Gu Junshan. Detalii despre gradul de corupţie al lui Gu s-au scurs în presă în ultimele câteva luni: poveşti cu vile vaste în jurul Chinei, cu apartamente pentru majordomi, reţele de tuneluri subterane care leagă campusuri secrete, stocuri de băuturi scumpe şi statui de aur solid ale lui Mao Zedong.

De asemenea, directiva survine la câteva săptămâni după ce Xi Jinping a înfiinţat un nou comitet care se ocupă de "aprofundarea reformei militare", al cărui şef este chiar Xi Jinping.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe