Arhiva SIPA. Şefa UNJR: Vom acţiona în instanţă Guvernul Grindeanu. Tudorel Toader dezinformează

Pentru că nu a ascultat avertismentele asociaţiilor de magistraţi şi a dat undă verde actului normativ promovat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care vizează aşa-zisa "desecretizare" a controversatei arhive SIPA, Guvernul Grindeanu este pe cale să fie dat în judecată de UNJR.
Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.
Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România va pune în mişcare demersurile necesare pentru a acţiona în judecată Guvernul Grindeanu, a anunţat miercuri, pe pagina sa de Facebook, preşedintele asociaţiei Dana Gîrbovan.

Şefa UNJR a amintit că, pe 6 iunie, Ministerul Justiţiei a emis un comunicat în care a publicat mai multe puncte de vedere cu privire la proiectul de hotărâre de guvern iniţiat în 2016 de ministrul Raluca Prună prin care se dorea inventarierea – din nou – a arhivei SIPA/DGPA.

În opinia sa, comunicatul respectiv nu face decât să confirme poziţia asociaţiilor profesionale ale magistraţilor care au acuzat lipsa de transparenţă cu privire la modul în care, la iniţiativa ministrului Justiţiei Tudorel Toader, Guvernul a adoptat pe data de 31 mai hotărârea privind reinventarierea arhivei SIPA.

"Astfel, în şedinţa de Guvern din data de 31 mai, când s-a vorbit despre suplimentarea ordinii de zi cu hotărârea de guvern privind arhiva SIPA, la întrebarea premierului Grindeanu dacă "avem toate avizele, ca să nu...", ministrul Justiţiei Tudorel Toader a confirmat că "avem toate avizele". În urma reacţiilor publice de protest cu privire la modul lipsit de transparenţă în care s-a adoptat această hotărâre de guvern, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a lăsat să se înţeleagă că ar exista un aviz al CSM-ului dat acestei hotărâri", a precizat Dana Gîrbovan.

Preşedintele UNJR a subliniat că, ceea ce s-a prezentat în comunicatul Ministerului Justiţiei pe data de 6 iunie, nu este "avizul CSM", ci doar un "punct de vedere" al unei direcţii din cadrul CSM.

"Proiectul de hotărâre iniţiat în 2016 de ministrul Raluca Prună, şi cu atât mai puţin proiectul secret adoptat în 2017 de guvern la iniţiativa ministrului Justiţiei Tudorel Toader, nu are nici un aviz din partea CSM. CSM-ul a clarificat într-un comunicat emis public pe data de 2 iunie aceste aspecte", a afirmat Dana Gîrbovan.

Mai mult, asemenea asociaţiilor magistraţilor, CSM-ul a solicitat, a continuat şefa UNJR, pe data de 16 mai Ministerului Justiţiei să facă publice toate rapoartele şi documentele privind această arhivă, astfel încât întreaga opinie publică să ştie ce s-a întâmplat până acum cu ea, lucru pe care ministrul Justiţiei nu l-a făcut.

"Hotărârea de guvern privind arhiva SIPA iniţiată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader nu doar că riscă să acopere sau să împiedice cercetarea prezumtivelor ilegalităţi semnalate în spaţiul public cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu această arhivă de peste 12 ani, dar naşte din nou suspiciunea rezonabilă că serviciile de informaţii şi politicienii doresc să intre legal în posesia conţinutului acestei arhive cu scopul de a şantaja magistraţi", a punctat Dana Gîrbovan.

Şefa UNJR susţine că "dezinformarea că CSM ar fi avizat această hotărâre de guvern este numai una dintre multele inadvertenţe din afirmaţiile ministrului Toader cu privire la această hotărâre de guvern, care a fost făcută în aşa mare secret încât nici până azi, la o săptămână după adoptare, nu-i ştim conţinutul."

"În urma mai multor solicitări din partea presei confirm că, după ce hotărârea de guvern va fi publicată în Monitorul Oficial, vom pune în mişcare demersurile necesare pentru a acţiona în judecată Guvernul Grindeanu pentru modul în care a adoptat această hotărâre de guvern", a conchis Dana Gîrbovan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne