Argumentele preşedintelui Marin Lupu pentru demiterea premierului Streleţ

Partidul Democrat din Moldova în frunte cu Marian Lupu, care fac parte din coaliţia de la putere a votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleţ.
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova (facebook.com)

Guvernul de la Chişinău, al premierului liberal-democrat Valeriu Streleţ, a fost demis joi de parlament, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă.

Decizia luată de formaţiunea lui Marian Lupu s-a bazat pe cinci argumente, insă acesta a ţinut să sublinieze că nu va forma alianţă de stânga, anunţă Realitatea.md.

În continuare urmează cele cinci motive care l-au făcut pe liderul PD să ia această decizie:

1 – Premierul a fost votat şi de PD să facă treabă la Guvern, să conducă Executivul. Ce face de două săptămâni? Se ocupă doar de partid şi face avocatura pentru Filat la televiziune şi în străinătate. Considerăm inacceptabilă această atitudine, nu e una de responsabilitate, ci mai degrabă de dezorientare, denotă lipsa capacităţii să conducă în situaţii complicate cum este astăzi.

2 – Îi reproşăm în mod direct cu probe că împreună cu Filat au stat în spatele unor acţiuni organizate de Platforma DA. Ne-au minţit şi pe noi, au indus în eroare societatea, protestatarii. Am preferat să îi sfătuim să iasă din acest joc murdar şi periculos, nu e normal într-o relaţie de parteneriat politic. Am văzut cum au continuat public condiţionări cu Platforma (inclusiv propunerea şedinţelor speciale cu plenul Parlamentului). Vreau să fiu corect, nu vorbim de întreaga echipă, pentru că acolo sunt oameni care ştiau ce se întâmplă, dar au stat deoparte.

3 - Premierul dă dovadă că nu înţelege situaţia reală şi nu ştie să facă acţiuni concrete. Oamenii nu au văzut încă strategia anticriză a Guvernului.

4 - Îl acuzăm pe prim-ministru de încercarea de a obstrucţiona ancheta în fraudele de la BEM, de a demite şeful CNA la câteva ore după ce şeful formaţiunii e reţinut. E extrem de grav. Noi, public, am anunţat poziţia că nu avem dreptul să facem interferenţe in procesul de anchetă, utilizând influenţele politice. Un premier responsabil nu are dreptul să aibă un comportament abuziv, nu pentru asta l-am votat şi nu putem avea încredere într-o persoană cu asemenea comportament.

5 – Actuala alianţă nu are majoritate, se simte, se vede, e un adevăr incontestabil, din cauza unor pierderi suportate de colegii de la PLDM şi le-am explicat că prioritatea noastră este să facem majoritate cu independenţii. De fiecare dată, răspunsul la discuţii a fost fie negativ, fie evaziv. Premierul nu a înţeles că fără această majoritate nu se poate guverna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe