Argentina, salvată de FMI cu cel mai mare credit acordat în istorie

Emblema Fondului Monetar Internaţional
Emblema Fondului Monetar Internaţional (Getty Images)

La doar câteva săptămâni după ce Argentina a devenit punctul focal al crizei care pare să se apropie de pieţele emergente – când moneda sa naţională s-a prăbuşit pe neaşteptate la sfârşitul lunii aprilie pe fondul inflaţiei în creştere, a exploziei scurgerilor de capital şi a unei bănci centrale cu mult în urma tendinţei actuale – FMI a salvat în mod oficial ţara, din nou, cu un credit de 50 miliarde de dolari pe o perioadă de 36 de luni. Conform rapoartelor, este cel mai mare pachet de bailout acordat vreodată de FMI în istorie şi urmăreşte să restabilească încrederea investitorilor într-o ţară care, prin datoria sa externă şi deficitul de cont curent tot mai mari, a determinat JPMorgan să sugereze că este condamnată - ca şi Turcia.

Creditul va avea o rată a dobânzii de minim 1,96%, ce ar putea ajunge până la 4,96%.

Ministrul argentinian al Finanţelor, Nicolas Dujovne, a declarat că aproximativ 15 miliarde de dolari din linia de credit vor fi disponibili imediat pentru Argentina, după ce pachetul de bailout va fi aprobat de consiliul de conducere al FMI, lucru care urmează să se întâmple în 20 iunie. Restul banilor vor fi furnizaţi după necesităţi, pe măsură ce Argentina îşi atinge ţintele impuse de acord.

La scurt timp după publicarea ştirilor privind finalizarea acordului, Dujovne a făcut unele comentarii suplimentare, oarecum bizare, afirmând că “suma pe care am primit-o este de 11 ori mai mare decât cota Argentinei, ceea ce reflectă sprijinul comunităţii internaţionale pentru Argentina” – ca şi cum ar fi fost mândru de cât de insolventă a devenit “dintr-o dată” ţara sa.

Potrivit Bloomberg, Argentina va primi aproximativ 30% din sumă după întâlnirea din 20 iunie a consiliului de conducere al Fondului. În plus, într-o manieră tipică pentru bailout-urile oferite de FMI, o formă de austeritate va fi impusă în cea care a fost la un moment dat cea mai bogată naţiune a Americii Latine: ca parte a acordului cu FMI, ţara va urmări să atingă un deficit fiscal de 1,3% din PIB în 2019 şi de 2,7% în acest an, iar pentru 2020 se urmăreşte atingerea echilibrului fiscal.

Conform Zero Hedge, din moment ce obiectivele precedente de 2,2% şi 3,2% au fost aproape ridicole, acest ultim pachet de austeritate al FMI nu numai că nu are nicio şansă să fie realizat vreodată dar, dacă Grecia este oarecum un indiciu, măsura va face ca actuala criză din Argentina să se înrăutăţească în mod semnificativ.

De asemenea, guvernul a stabilit de asemenea noi obiective în privinţa inflaţiei, de 17% în 2019, 13% în 2020 şi 9% în 2021.

În plus, ca parte a programului, Argentina va accepta să accelereze ritmul de reducere a deficitului public. Naţiunea cheltuie mai mult decât câştigă şi importă mai mult decât exportă, creându-se deficite fiscale şi de cont curent care fac ca Argentina să fie vulnerabilă în faţa fluctuaţiilor monedei sale.

Dar, precizează Zero Hedge, din cauza unor politici chiar mai imature a băncilor centrale, Argentina a reuşit să vândă anul trecut o obligaţiune pe 100 de ani, demonstrând cât de prost administrează unii manageri “banilor altor persoane”.

Argentina a fost salvată de FMI a doua oară în două decenii, după ce în urma a trei creşteri ale ratelor, costul de împrumut să ajungă la peste 40% şi după ce ţara a eşuat să oprească prăbuşirea monedei naţionale. Peso-ul argentinian a scăzut cu 25% în faţa dolarului în acest an, fiind tranzacţionat joi la 24,9850, pe fundalul unor accentuate scurgeri de capital.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie