Arestarea înaltului prelat Nunzio Scarano, 'Monseniorul 500 de euro'

Dolari, valută, bani
Dolari, valută, bani (Epoch Times România)

Un înalt prelat al Vaticanului, monseniorul Nunzio Scarano, a fost arestat, marţi, sub acuzaţia că şi-a folosit contul din banca Vaticanului pentru spălare de bani. Poreclit 'Monseniorul 500 de euro', Scarano este trimis în judecată pentru complot în vederea deturnării a 20 de milioane de euro, notează ziarul El Pais.

Poliţia din Salerno îl acuză că a transferat milioane de euro sub formă de donaţii fictive pentru copiii săraci. Nunzio Scarano, supranumit 'Monseniorul 500' pentru slăbiciunea sa pentru bancnotele purpurii, este acuzat de spălare de bani, într-o operaţiune care implică un fost agent al serviciilor secrete italiene, un broker expert în escrocherii şi închirierea unui avion mic care făcea cursa între Italia şi Elveţia având la bord 20 de milioane de euro în bancnote mari.

Garda de Finanţe a reuşit să-l dea în vileag, iar 'Monseniorul 500' a fost plasat în arest la domiciliu în locuinţa sa din Salerno, din motive de sănătate. Potrivit justiţiei italiene, Scarano a pus la cale un amplu sistem de spălare de bani, ce consta în trecerea drept donaţii pentru săraci a unor sume mari de bani, de provenienţă ilicită, care, după ce intrau în conturile IOR (Institutul pentru Opere Religioase, Banca Vaticanului), deveneau curaţi ca lacrima.

O afacere extrem de profitabilă, având în vedere că agenţii Gărzii au confiscat bunuri imobiliare şi conturi curente în valoare de 6 milioane de euro. Alături de monseniorul Scarano - care, potrivit avocatului său, a leşinat - a fost arestat şi parohul din Salerno, Don Luigi Noli, şi a fost suspendat din funcţii notarul oraşului, care pare şi el implicat în afacere.

Justiţia italiană a emis un ordin statului Vatican pentru a avea acces la conturile IOR controlate de Nunzio Scarano, care a prezidat APSA, organismul ce gestionează o bună parte a proprietăţilor imobiliare şi depozitele de capital ale Sfântului Scaun.

Învinuirea monseniorului Scarano, care avea imobile de 400 de metri pătraţi şi conturi pline de bani la IOR, i-a dat posibilitatea papei Francisc să demonstreze că, la câteva luni de la alegerea sa la Vatican, lucrurile au început să se schimbe. Înaltul prelat a fost înlăturat imediat din funcţii şi deposedat de privilegiile sale, iar Vaticanul s-a pus la dispoziţia justiţiei italiene.

La două zile după izbucnirea scandalului, papa Francisc i-a destituit pe Paolo Cipriani, directorul general al IOR, şi pe adjunctul acestuia, Massimo Tulli. De atunci Papa a luat numeroase iniţiative menite să frâneze albirea finanţelor încă suspecte ale unei instituţii cunoscute mai mult pentru delicte financiare decât pentru opere caritabile, conchide El Pais.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe