"Are ocazia să schimbe percepţia românilor că e marioneta lui Dragnea" - Ciorbea, somat să atace OUG-ul pe justiţie

Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Epoch Times România)

Uniunea Salvaţi România i-a transmis, joi, o scrisoare Avocatului Poporului în care invocă mai multe motive de neconstituţionalitate ale OUG-urilor pe justiţie emise de Tudorel Toader şi îi cere lui Victor Ciorbea să sesizeze Curtea Constituţională a României.

"Am avut o discuţie de aproape o oră cu Victor Ciorbea timp în care i-am explicat că este esenţială contestaţia domniei sale la CCR deoarece acest OUG afectează major mecanismele de justiţie. I-am transmis că este necesar să dea dovadă de bună credinţă şi să acţioneze asupra lucrurilor cu adevărat importante pentru cetăţeni. Mai ales că percepţia din societate este că instituţia Avocatului Poporului este marioneta lui Liviu Dragnea, acum are ocazia să conteste acest OUG şi să schimbe percepţia românilor. Victor Ciorbea a declarat că va analiza motivaţia noastră, argumentele asociaţiilor de magistraţi, şi în termen de câteva zile ne va comunica o decizie", a declarat preşedintele USR Dan Barna.

USR transmite că ordonanţa adoptată de Guvern contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi afectează profund stabilitatea sistemului de justiţie. De aceea, USR face un apel către societatea civilă şi asociaţiile de magistraţi să aibă o reacţie rapidă în următoarele zile, pe care le consideră definitorii pentru sistemul judiciar din România şi lupta anti-corupţie.

"Această ordonanţă confiscă instituţiile care luptă împotriva corupţiei şi le supune Ministrului Justiţiei. I-am argumentat lui Victor Ciorbea că această ordonanţă este în primul rând neconstituţională. Nu există nicio urgenţă, alta decât cea a lui Dragnea şi Tăriceanu. În al doilea rând, se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, în sensul că Guvernul încalcă puterea Legislativului, prin luarea unor măsuri diametral opuse, încălcând astfel Constituţia. În al treilea rând, putem vorbi şi despre încălcarea principiului controlului ierarhic în privinţa procurorilor. Acea secţie de investigare a procurorilor capătă un fel de autonomie, astfel încât Procurorul General să nu mai aibă un control ierarhic efectiv. L-am rugat să aibă în calcul, mai ales, argumentele magistraţilor, prezentate deja la unison de DNA, DIICOT, Parchetul General", a explicat deputatul USR Stelian Ion.

USR conchide că modificările aduse de OUG sunt date cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, pentru a controla şi mai mult justiţia prin politizarea acesteia şi supunerea procurorilor în faţa ministrului Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne