Ardeiul iute - prieten sau duşman?

Ardei iute
Ardei iute (Pixabay.com)

De mii de ani, oamenii au o plăcere masochistă de a adăuga ardei iute în mâncare. Cercetătorii au descoperit că acest condiment care a făcut, fără îndoială, viaţa noastră cu mult mai interesantă, poate, de asemenea, să aducă beneficii sănătăţii, conform BBC.

Un studiu amplu, publicat în această vară în British Medical Journal, arăta că un regim alimentar bogat în condimente - inclusiv ardei iute - a fost benefic pentru sănătatea organismului.

Potrivit unui studiu american, alimentele picante, cum ar fi ardeiul iute, ajută la prelungirea vieţii, datorită capacităţii acestora de a inhiba senzaţia de durere. Cercetători din California au făcut experimente pe şoareci, descoperind că semnalele dureroase au fost împiedicate să ajungă la creier, fapt care a dus la prelungirea vieţii acestora.

Usturător şi picant, ardeiul iute este adăugat în diverse feluri gustoase de mâncare în întreaga lume. Iuţeala sa este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru foloasele sale precum reducerea intensităţii durerii şi stimularea fluidizării secreţiilor de mucus din plămâni sau fosele nazale.

Mai multe studii au arătat că această substanţă are, de asemenea, proprietăţi puternice anti-cancerigene. Astfel, s-a dovedit că ajută în problemele de prostată şi cancer pulmonar, existând indicii că ar putea fi folosită şi ca tratament pentru cancerul de colon.

Totodată, se sugerează că ardeiul iute ajută la stimularea metabolismului, prin acţiunea pe care o are asupra structurii venoase. De asemenea, s-a afirmat că este un remediu pentru hipertensiunea arterială, deoarece curăţă arterele.

Ardeiul iute e folosit cu succes în curele de slăbire, ajutând la pierderea kilogramelor în plus. Dacă femeile îl folosesc în diete, pentru bărbaţi ardeiul iute acţionează ca afrodisiac.

În plus, alături de conţinutul ridicat de capsaicină, ardeiul roşu este o sursă de vitamina A, prin concentraţia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea din Minesotta au afirmat că pe lângă studiile care susţin că ardeiul aduce beneficii corpului uman există şi alte rapoarte care arată un rezultat total opus.

Studiile efectuate pentru examinarea efectelor capsaicinei înpentru stomacul uman au dat rezultate opuse.

Aşadar, spre deosebire de cei care consideră că iuţeala ardeiului aduce numai beneficii, unii cred că ar trebui să fim destul de ponderaţi pentru a considera această senzaţie ca un semnal de a mânca alimentele cu moderaţie, indiciu pe care mulţi dintre noi îl ignoră.

Consumul capsaicinei şi ardeiului iute rămân învăluite în mister. Dacă acestea ne sunt prieteni sau duşmani, trebuie să ne dăm seama noi înşine.