Arc în timp. Universitatea Bucureşti îşi redeschide balconul. Studenţii şi profesorii, în grevă japoneză

Pe celebrul balcon al Pieţei Universităţii, punctul focal al protestelor post '89 pentru curăţarea României de comunism, a apărut un mesaj...
Balcon Universitate
Balcon Universitate (Epoch Times)

Studenţii Universităţii Bucureşti au luat poziţie faţă de decizia Ministerului Educaţiei de a le tăia din locurile bugetate. Pe celebrul balcon deschis în '90, în zilele când Piaţa Universităţii devenise prima zonă liberă de comunism, a fost afişat un banner cu mesajul "UBB, Universitate persecutată de Ministerul Educaţiei".

De asemenea, printr-un alt mesaj afişat pe clădirea Universităţii, ministrului Valentin Popa şi în genere, decidenţilor, li se aminteşte că "Studenţii sunt viitorul."

Banner
Banner (Epoch Times)

Bannerele au reapărut în contextul în care Ministerul Educaţiei a decis, recent, să reducă numărul locurilor bugetate în anul universitar 2018 – 2019, în universităţile care nu s-au grăbit să aplaude numirea lui Valentin Popa în funcţia de ministru al Educaţiei. Întâmplător sau nu, universităţile vitregite sunt considerate a fi cele mai bune din ţară.

Studenţii şi profesorii nu s-au limitat doar la a afişa mesaje ci au intrat şi în grevă japoneză. Aceleaşi lucru s-a întâmplat şi la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, unde studenţii şi profesorii urmează să poarte pe braţe banderole albe, iar cursurile se vor ţine conform orarului.

În paralel cu greva japoneză, Universitatea Bucureşti solicită Ministerului Educaţiei anularea imediată a a repartizării cifrei de şcolarizare 2018 - 2019.

Senatul Universităţii din Bucureşti atrage atenţia că „Ministerul Educaţiei Naţionale nu a prezentat niciun fel de criterii obiective de repartizare a cifrei de şcolarizare către universităţi şi, mai mult, a înlocuit în mod abuziv membrii CNSPIS, consiliu care, la solicitarea Ministerului, a elaborat o propunere echilibrată de metodologie de alocare a cifrei de şcolarizare, propunere care a fost în consultare publică în decembrie 2017 – ianuarie 2018 ”.

Mai mult, Senatul UB consideră că „afirmaţia ministrului Educaţiei Naţionale potrivit căreia Universitatea din Bucureşti nu trebuia să primească de la ARACIS grad ridicat de încredere a afectat grav demnitatea comunităţii universitare vizate. Ne aşteptăm ca domnul ministru să facă un gest de onoare, cerându-şi public scuze celor pe care i-a jignit.

Senatul Universităţii din Bucureşti solicită Ministerului Educaţiei Naţionale anularea imediată a repartizării locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 şi revenirea la cifra de şcolarizare aferentă anului universitar anterior, până la elaborarea şi implementarea unor criterii juste şi transparente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne