"Arată şocant!" - Consilier USR, despre sediul restaurat al Primăriei Capitalei

Calitatea lucrărilor în vechiul sediu al Primăriei - clădire monument istoric clasa A, amplasată vis a vis de parcul Cişmigiu - este sub orice critică, susţine Roxana Wring.
Roxana Wring
Roxana Wring (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Sediul restaurat al Primăriei Capitalei arată şocant, a opinat Roxana Wring, reprezentant al Uniunii Salvaţi România (USR) în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precizând că formaţiunea sa va verifica dacă avizul Ministerului Culturii a fost încălcat, relatează rfi.ro.

Consolidarea elegantului imobil, amplasat pe Bulevardul Regina Elisabeta, a început în 2010, iar bugetul necesar a fost majorat de mai multe ori până acum, însă restaurarea lasă mult de dorit, potrivit Roxanei Wring care, din 2009, a activat ca preşedinte al Asociaţiei Pro.Do.Mo., ONG vârf de lance în lupta pentru salvarea patrimoniului arhitectonic al Capitalei.

"Trebuie să vă mărturisesc că am fost şocată când am intrat în sala de Consiliu. Primăria este monument istoric categoria A, de importanţă naţională şi europeană. Opera arhitectului Petre Antonescu cu nişte detalii care poate după scurgerea a 100 de ani necesitau restaurare, recondiţionare, dar în niciun caz nu trebuiau înlocuite cu ceea ce se află în interiorul Primăriei", a declarat Roxana Wring pentru rfi.

În opinia consilierei USR, la efectuarea lucrărilor nu s-a respectat avizul Ministerului Culturii:

"În primul rând, am cerut şi vom cere avizele, să vedem proiectul, avizul expertului în patrimoniu, dar din ce am văzut, eu nu cred că s-a respectat avizul Ministerului Culturii. Eu nu pot să cred că un aviz al Ministerului Culturii ar putea să prevadă mochetă pe pardoseala care era cu siguranţă mozaic sau piatră sau parchet, ceea ce se punea la vremea respectivă. Nu pot să cred că lambriurile de lemn au fost înlocuite, cu avizul Ministerului Culturii, cu lemn stratificat laminat, prins în nişte şine de metal, cu şuruburi la vedere", a adăugat Wring.

"Nu este vorba despre o restaurare. Chiar dacă n-ar fi monument istoric, calitatea lucrărilor este sub orice critică. Pe culoare s-a pus gresie foarte alunecoasă, lucioasă. S-a înlocuit toată tâmplăria. Vă daţi seama, tâmplăria interioară este... era foarte valoroasă, am vrea şi noi să ştim unde s-a dus. Au înlocuit toate ferestrele, cu PVC, cu termopan. Poate că unele nu puteau fi recondiţionate, dar bineînţeles trebuiau copiate identic, este totuşi unul dintre cele mai importante imobile din acest oraş. Arată şocant!", a mai precizat consiliera USR.

Cazul Primăriei nu este unul singular, de multe ori restaurările mai mult ştirbesc valoarea monumentului decât să îl pună în valoare şi acest lucru a fost remarcat şi de experţii străini, drept dovadă că Bucureştiul a fost inclus pe lista celor mai periclitate situri istorice de către World Monument Fund, a mai precizat Roxana Wring.