Arabia Saudită vrea stat palestinian înainte de normalizarea relaţiilor cu Israelul

Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite
Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite (Getty Images)

Arabia Saudită a declarat, miercuri, că nu va normaliza relaţiile cu Israelul fără un acord de pace israeliano-palestinian. Declaraţia rupe tăcerea menţinută de Regatul Saudit de la anunţul de joia trecută, când Donald Trump a anunţat acordul istoric dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite.

„Când am lansat Iniţiativa Arabă pentru Pace în 2002, am prevăzut că vor exista relaţii între toate statele arabe, inclusiv Arabia Saudită şi Israel. Dar din perspectiva noastră, condiţiile pentru acest deziderat sunt clare: pacea trebuie realizată între israelieni şi palestinieni pe baza parametrilor internaţionali. Odată ce acest obiectiv este atins, orice este posibil", a declarat ministrul saudit de Externe, Faisal bin Farhan al-Saud, în cadrul unei conferinţe de presă ţinute la Berlin cu omologul său german, Heiko Maas.

Iniţiativa Arabă pentru Pace, condusă de Arabia Saudită, prevede normalizarea relaţiilor lumii arabe cu Israelul în schimbul fondării unui stat palestinian bazat pe graniţele din 1967.

Cu toate acestea, departe de a condamna acordul dintre Emiratele Unite şi Israel, Arabia Saudită a spus că „poate fi privit ca pozitiv”.

Emiratele Arabe Unite au spus că, în schimbul acordului, au reuşit să convingă Israelul să nu anexeze părţi din Cisiordania şi Valea Iordanului.

Casa Saud a salutat Emiratele Unite pentru această mişcare şi a adăugat: „Considerăm orice măsură unilaterală israeliană luată pentru anexarea teritoriilor palestiniene sau pentru construirea aşezărilor drept ilegitimă şi dăunătoare soluţiei cu două state, iar toate eforturile de suspendare a acţiunilor unilaterale sunt apreciate“.

Egiptul, Bahrainul şi Omanul au salutat acordul cu Emiratele Unite, în timp ce conducerea palestiniană l-a numit „dispreţuitor” şi „un cuţit în spate”.

Saeb Erekat, înalt oficial al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a declarat că Arabia Saudită şi alte state din Golf nu vor „urmări” niciodată paşii EAU.

„Golful nu va normaliza niciodată [relaţiile] cu Israel. Arabia Saudită nu va normaliza niciodată [relaţiile] cu Israel. Arabia Saudită este inima lumii arabe şi islamice. Arabia Saudită consideră că securitatea sa se ridică din interiorul profunzimii arabe, mai degrabă decât din forţele exterioare”, a declarat Erekat pentru The Times of Israel.

Jared Kushner, consilier principal al preşedintelui Donald Trump, a declarat vineri, că normalizarea dintre Arabia Saudită şi Israel este doar o chestiune de timp.

„Cred că avem şi alte ţări care sunt foarte interesate de a merge mai departe [cu Israelul] şi, pe măsură ce progresează, cred că este inevitabil ca Arabia Saudită şi Israelul să aibă relaţii pe deplin normalizate şi vor putea face multe lucruri grozave împreună”, a spus Kushner.

Cooperarea Arabiei Saudite cu Israelul în ultimii ani a crescut constant. Prinţul moştenitor Mohammad Bin Salman consideră Israelul un partener strategic împotriva asertivităţii iraniene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe