Arabia Saudită urmăreşte să obţină şefia Consiliului ONU pentru Drepturile Omului

În capitala saudită Riad execuţiile publice au loc în Piaţa centrală Deera.
În capitala saudită Riad execuţiile publice au loc în Piaţa centrală Deera. (WikiCommons)

Arabia Saudită încearcă să ajungă în fruntea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (CDO), la doar câteva zile după ce a anunţat crearea unor posturi libere pentru călăii care vor executa decapitări publice, susţine Washington Free Beacon.

Criticată de grupurile pentru drepturile omului din cauza creşterii numărului de execuţii aprobate de stat, Arabia Saudită este membră a CDO din 2014, alături de Rusia, China şi Cuba.

Acum, saudiţii încearcă să preia şefia CDO în 2016, când preşedinţia organismului ONU revine, prin rotaţie, unei alte naţiuni membre.

Deşi CDO a fost criticată deseori pentru că acceptă în sânul ei naţiuni cu unele dintre cele mai grave situaţii ale drepturilor omului din lume, importanţa sa în 2016 ar putea deveni critică în privinţa modului în care comunitatea internaţională tratează atrocităţile din Siria şi alte naţiuni din Orientul Mijlociu.

U.N. Watch, un grup nonprofit care monitorizează CDO, a dezvăluit intenţiile saudiţilor într-un raport recent, şi a cerut Statelor Unite să se opună acestei mişcări, susţinând că, în caz contrar, credibilitatea organismului ONU va fi complet distrusă.

“Cerem ambasadorului ONU Samantha Power şi şefei UE pentru politică externă Federica Mogherini să denunţe acest act de cinism din partea unui regim care decapitează oameni în piaţa oraşului, care oprimă în mod sistematic femeile, creştinii şi homosexualii, şi care întemniţează bloggeri nevinovaţi, precum Raif Badawi, pentru că au contestat ramura radicală a Islamului Wahabbist practicată de liderii ţării”, a declarat Hillel Neuer, directorul executiv al U.N. Watch.

Germania deţine în prezent şefia CDO dar mandatul ei expiră în 2016; alegerile pentru ocuparea acestui post vor avea loc la începutul lunii decembrie, pentru mandatul care va începe în 2016, conform unui oficial ONU.

Preşedinţia va fi acordată apoi unui membru al blocului asiatic al ONU, care include Bangladesh, China, Emiratele Arabe Unite, India, Indonezia, Japonia, Kazahstan, Insulele Maldive, Pakistan, Coreea de Sud, Qatar şi Vietnam, conform Washington Free Beacon.

Experţii în drepturile omului susţin că Arabia Saudită nu este potrivită pentru a conduce acest organism, în special în contextul creşterii numărului de execuţii sub noul Rege încoronat, Salman.

Luni, Arabia Saudită a anunţat crearea a opt noi posturi pentru călăi de stat. Aceste persoane vor fi responsabile cu decapitarea criminalilor şi “executarea de amputări pentru cei condamnaţi pentru crime mai uşoare”, conform Fox News.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe