Arabia Saudită stoarce 100 de miliarde în urma arestărilor de profil înalt

Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite.
Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite. (Getty Images)

După aproape trei luni de “interogatorii intense” şi cel puţin un deces raportat, mercenarii angajaţi de prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman sunt la un pas de terminarea misiunii. Bloomberg a susţinut luni că jumătate din cei aproximativ 180 de vlăstare regale reţinute la hotelul Ritz-Carlton din Riad au acceptat să plătească o sumă de bani în schimbul libertăţii.

Suma totală strânsă este de 100 miliarde de dolari în numerar, acţiuni, proprietăţi imobiliare şi alte active – suficient pentru a acoperi deficitul bugetar al statului pe anul 2017 şi să mai şi rămână.

Discuţiile cu suspecţii ar urma să se termine la sfârşitul acestei luni, iar autorităţile probabil vor recupera peste 100 miliarde de dolari ca urmare a înţelegerilor, a precizat un oficial saudit de rang înalt, cu condiţia anonimatului, întrucât detaliile sunt confidenţiale. Cei care nu au încheiat înţelegeri vor fi plasaţi procurorilor, a adăugat oficialul.

Autorităţile au acceptat deja să renunţe la acuzaţii împotriva a aproximativ 90 dintre suspecţii care au fost eliberaţi, a declarat procurorul general Saud Al Mojeb într-un interviu separat acordat duminică noaptea la hotelul Ritz-Carlton. Aproximativ 95 de suspecţi încă se află în hotel, inclusiv 5 care iau în considerare încheierea unor înţelegeri, în timp ce alţii evaluează dovezile prezentate împotriva lor, a adăugat procurorul.

“Ordinul regal a fost clar. În cazul celor care manifestă remuşcări şi sunt de acord să ajungă la o înţelegere se va renunţa la orice procedură penală lansată împotriva lor”, a mai susţinut Al Mojeb.

Grupul vizat de autorităţi îl include, printre alţii, pe prinţul Alwaleed bin Talal, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Bin Talal aparent a fost atârnat cu picioarele în sus şi bătut de mercenari în timpul interogatoriului. În cele din urmă a cedat şi a acceptat să încheie o înţelegere. În noiembrie 2017, website-ul Zero Hedge a declarat că Miteb al Abdullah, un prinţ acuzat de corupţie şi delapidare de fonduri, a acceptat o înţelegere pentru 1 miliard de dolari.

General-maiorul Ali Alqahtani aparent a fost omorât în bătaie de către mercenari după ce a refuzat oferta statului saudit de a încheia o înţelegere. Între timp, cel puţin un membru al familiei regale, prinţul Abdul Aziz bin Fahd, a fost ucis în timpul unei lupte armate cu membri al gărzii de stat după ce a refuzat să se predea.

Alţi câţiva oficiali de rang înalt, inclusiv prinţul Mansour bin-Muqrin, au murit într-un accident bizar de elicopter în perioada în care a fost lansată campania guvernamentală saudită de epurare, în 4 noiembrie 2017.

De asemenea, printre cei arestaţi se află fostul ministru al Finanţelor Ibrahim Al-Assaf şi Adel Al Fakeih, care a fost înlăturat din funcţia de ministru al Economiei şi Planificării în ajunul lansării campaniei de arestări.

Prinţii au fost închişi în hotelul Ritz-Carlton din Riad şi, la scurt timp după începerea valului de arestări, au fost distribuite imagini cu aceştia dormind pe ceea ce păreau a fi saltele murdare în baia hotelului.

Oficialii saudiţi au apărat campania de suprimare, în timp ce unii observatori străini s-au plâns de lipsa de transparenţă şi de zvonurile privind abuzuri răspândite ale drepturilor omului.

Ancheta s-a desfăşurat într-o “manieră destul de netransparentă”, potrivit lui Moritz Kraemer, director pentru ratinguri globale la compania S&P Global Ratings, care a apărut luni la Bloomberg TV. Ancheta “ar putea fi un pas în direcţia potrivită, dar ar putea de asemenea să fie un pas către o guvernare mai arbitrară”, a adăugat el.

Aproximativ 350 de persoane au fost citate în timpul anchetei, dar mulţi s-au prezentat ca martori sau pentru a furniza informaţii, în timp ce unii au petrecut doar câteva ore sau chiar mai puţin în hotelul Ritz-Carlton, a afirmat un oficial saudit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe