Arabia Saudită: Alwaleed bin Talal ar fi fost spânzurat cu capul în jos şi bătut de mercenari – raport

Prinţul saudit Alwaleed bin Talal
Prinţul saudit Alwaleed bin Talal (Getty Images)

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman (MBS) pare să fie îngrijorat că unii dintre prinţii pe care i-a arestat pentru a-i uşura de bani – folosindu-se de o aşa-zisă campanie împotriva corupţiei – refuză să se conformeze. Aparent, prinţul moştenitor a angajat o echipă de mercenari americani care nu ezită să folosească o gamă variată de tehnici de interogare.

După cum a raportat Daily Mail, mercenarii aparent angajaţi de Academi, un succesor al contractorului american în securitate Blackwater, i-ar fi spânzurat cu capul în jos pe unii dintre “invitaţii” lui MBS în hotelul Ritz-Carlton din capitala saudită Riad – făcându-se referire la prinţii saudiţi arestaţi şi ţinuţi captivi în acest hotel – şi i-au bătut cu sălbăticie în timpul interogatoriilor. Acuzaţiile s-au răspândit rapid pe reţelele sociale în limba arabă şi chiar şi preşedintele libanez Michel Aoun l-a acuzat pe MBS că foloseşte mercenari. Totuşi, avertizează unii analişti media, aceste rapoarte ar trebui să fie privite cu o oarecare prudenţă.

“[Mercenarii] îi bat, îi torturează, îi pălmuiesc, îi insultă. Ei doresc să îi facă să cedeze”, a declarat o sursă publicaţiei Daily Mail.

Daily Mail susţine că “Blackwater” ar fi numele companiei implicate în aceste acte de cruzime. De asemenea, afirmaţiile privind prezenţa acestei companii în Arabia Saudită au fost făcute pe reţelele sociale arabe şi de către preşedintele Libanului.

Succesorul companiei Blackwater, “Academi”, a negat cu tărie până şi faptul că s-ar afla în Arabia Saudită şi a declarat că nu se implică în acte de tortură, pe care niciun cetăţean american, conform legii, nu le poate comite nicăieri în lume.

Prinţul Salman, conform sursei, a confiscat de asemenea peste 194 miliarde de dolari din conturile bancare şi activele capturate de la prinţii şi oamenii de afaceri arestaţi, iar această sumă ar putea ajunge la aproximativ 800 miliarde de dolari în cash şi active pentru a reaproviziona rezervele tot mai mici ale Regatului. Ţinând cont de atmosfera tensionată din Arabia Saudită şi a sprijinului tacit în suprimarea cetăţenilor saudiţi, pentru o parte dintre cei care au rămas fără locuri de muncă şi fără subvenţii guvernamentale generoase, MBS a putut să ocolească sistemul legal al ţării.

MBS foloseşte mercenari din motiv că, precizează Daily Mail, soldaţii saudiţi ar putea refuza să tortureze oameni puternici precum prinţul Alwaleed bin Talal, pe care l-au salutat de-a lungul timpului. Potrivit Daily Mail, Talal, care este (sau a fost, până recent) unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a fost de asemenea agăţat cu capul în jos şi bătut.

“În faţa hotelului în care sunt reţinuţi aceştia, puteţi vedea maşini blindate ale forţelor speciale saudite. Dar, în interior, este compania de securitate privată”, a susţinut sursa.

“Ei i-au transferat pe toţi mercenarii din Abu Dhabi. Acum, ei conduc totul”, a adăugat sursa.

Sursa a mai precizat că Salman participă personal la unele interogatorii.

“Când este vorba de ceva important, el le pune întrebări”, a afirmat sursa.

“El le vorbeşte foarte frumos în timpul interogatoriilor şi apoi părăseşte camera şi intră mercenarii. Prizonierii sunt pălmuiţi, insultaţi, atârnaţi [cu capul în jos], torturaţi”.

Sursa a mai declarat că prinţul moştenitor îşi exercită autoritatea stârnind teamă şi doreşte să scoată la lumină o presupusă reţea de oficiali străini care au primit mită de la prinţii saudiţi.

Raportul Daily Mail privind tratamentul aplicat prinţilor saudiţi arestaţi este mai înfiorător decât tot ce s-a publicat până acum în mass media mainstream. Daily Mail a publicat fotografii cu ceea ce par a fi persoane arestate dormind pe saltele subţiri în sala de dans a hotelului Ritz-Carlton.

Printre cei arestaţi pentru corupţie este şi prinţul Alwaleed bin Talal, nepotul Regelui Saudit care are (sau a avut) o avere de peste 17 miliare de dolari, conform Forbes, şi deţine acţiuni în companii precum Twitter, Lyft şi Citigroup.

Sursa a precizat că MBS l-a atras în capcană pe Alwaleed, lăsându-i impresia unei false securităţi. L-a invitat la o întâlnire în palatul său Al Yamamah şi apoi a trimis ofiţeri să îl aresteze în noaptea dinaintea întâlnirii.

“Pe neaşteptate, la ora locală 2:45 a.m. gărzile sale au fost dezarmate şi au pătruns în cameră gărzile regale ale MBS”, a afirmat sursa.

“[Alwaleed] a fost târât din dormitorul său în pijama, legat la mâini cu cătuşe, aruncat în spatele unui SUV şi interogat precum un criminal. Ei îi atârnă cu picioarele în sus doar pentru a trimite un mesaj”.

“Ei le-au spus [prinţilor] că acuzaţiile împotriva lor au fost făcute publice şi că lumea ştie că au fost arestaţi pe baza acuzaţiilor respective”.

Bineînţeles, este improbabil ca MBS sau mercenarii americani să fie judecaţi pentru acţiunile lor în Arabia Saudită sau în SUA. Se zvoneşte că tatăl lui Mohammed bin Salman, Regele Salman, ar putea abdica în curând, oferindu-i fiului său puterea de a conduce Arabia Saudită după cum doreşte.