Aproape jumătate dintre ruşi cred că represiunea din epoca sovietică se poate întoarce

Vedere aeriană din centrul Moscovei.
Vedere aeriană din centrul Moscovei. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Aproape jumătate din populaţia Rusiei crede că represiunea din epoca sovietică se poate întoarce pe parcursul următoarelor decenii, a arătat miercuri un sondaj al Agenţiei de stat ruse Public Opinion Foundation, relatează Moscow Times.

Sondajul, intitulat ”Represiune în masă în Uniunea Sovietică”, a examinat percepţiile şi interpretările publicului privind represiunea exercitată în epoca sovietică.

În perioada sovietică, milioane de persoane au fost persecutate pentru vederile lor politice, cele mai dure măsuri începând la sfârşitului anilor 1930. Rezultatele sondajului au fost publicate chiar înainte de Ziua Comemorării Victimelor Represiunii Politice, marcată anual pe 30 octombrie.

Dintre participanţii la sondaj, 48% au anticipat că există posibilitatea unei reîntoarceri a represiunii politice în timpul vieţii lor. Mai exact, 14% au descris probabilitatea unui astfel de fenomen ca fiind mare, iar 34% cred că o represiune este posibilă, dar improbabilă.

Un sfert dintre participanţii la sondaj au susţinut că nu se aşteaptă la o represiune politică în timpul vieţii lor, în timp ce 22% dintre persoane au avut dificultăţi încercând să răspundă la această întrebare.

Pe lângă exprimarea opiniilor populare privind posibilitatea unei viitoare represiuni, rezultatele sondajului au mai arătat o schimbare a opiniei publice privitor la înţelegerea a represiunii desfăşurate în epoca sovietică.

Numărul celor care văd represiunea politică din epoca sovietică ca fiind una justificabilă a crescut de la 12%, în octombrie 2012, până la 17% în prezent.

Sondajul a dezvăluit că acum mult mai puţini oamenii îl învinovăţesc doar pe dictatorul Iosif Stalin pentru represiunea politică crescândă din 1930, în timp ce 40% dintre cetăţenii ruşi susţin că el deţine toată responsabilitatea, comparativ cu cele 43 de procente din 2012.

S-a constatat, de asemenea, o creştere a numărului de persoane care pun această vină pe seama apropiaţilor lui Stalin şi a membrilor NKVD-ului, serviciul de securitate premergător KGB-ului. Mulţi istorici consideră NKVD-ul o organizaţie criminală, în principal datorită activităţii de poliţie politică şi a patronării lagărelor de muncă, cât şi a activităţii desfăşurate de soldaţili proprii.

Sondajul efectuat pe 19 octombrie pe un grup de 1.500 de persoane din 43 de regiuni, are o probabilitate de eroare de până la 3,6%.

În Moscova, evenimentele prilejuite de Ziua Comemorării se desfăşoară în Piaţa Lubianka. Începând din anul 2007, când a avut loc cea de-a 70-a aniversare de la începutul Terorii Roşii a lui Stalin, organizaţia pentru drepturile omului Memorial a organizat un eveniment în fiecare an denumit ”Reîntoarcerea Numelor”.

Pe parcursul evenimentului, activiştii citesc pe rând o listă întreagă cu numele a 30.000 de persoane executate în Moscova între anii 1937 şi 1938.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe