Apicultori remarcabili dau vina pe pesticide pentru micşorarea numărului de albine

O treime din totalul de colonii de albine comerciale (peste 1 milion de stupi) au dispărut în ultimul an. Se crede că de vină sunt pesticidele
O treime din totalul de colonii de albine comerciale (peste 1 milion de stupi) au dispărut în ultimul an. Se crede că de vină sunt pesticidele (Frank Rumpenhorst / AFP / Getty Images)

Când vine vorba de o sursă sănătoasă şi proaspătă de alimente, albinele sunt importante. Harnicele albine polenizează mai mult de un sfert din toate plantele consumate în Statele Unite şi cel puţin 130 de culturi americane diferite.

Dar coloniile de albine sunt pe cale de dispariţie şi mulţi dau vina pe cele mai populare pesticide ale agriculturii comerciale. O coaliţie de grupuri de mediu şi de apicultori proeminenţi au dat în judecată autorităţile federale de reglementare pentru a opri răspândirea de substanţe chimice care dăunează albinelor.

Intentat pe 21 martie şi condus de Centrul pentru Siguranţa Alimentară, procesul solicită un moratoriu asupra a doua din cele mai utilizate şi încă extrem de controversate insecticide în agricultura SUA - clotianidin şi tiametoxam. Ambele substanţe chimice aparţin unei clase relativ noi de pesticide numite neonicotinoide.

Deoarece neonicotinoidele sunt extrem de toxice pentru albine şi alţi polenizatori, US Environmental Protection Agency (EPA) a emis o înregistrare condiţionată pentru aceste substanţe chimice atunci când au intrat pentru prima dată pe piaţă în 2003 - restricţionând utilizarea lor doar în cadrul unei metode de tratament extrem de avansat a seminţelor, care este ecologică potrivit autorităţilor de reglementare.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă atât din interiorul cât şi din exteriorul EPA îşi fac griji că metoda s-ar putea să nu fie inofensivă, iar unele ţări au decis să nu mai utilizeze deloc neonicotinoide. În ultimii trei ani, peste 30 de lucrări ştiinţifice au legat folosirea de neonicotinoide de moartea albinelor.

În ianuarie 2013, oamenii de ştiinţă de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) au raportat că neonicotinoidele au "efecte acute şi cronice asupra supravieţuirii şi dezvoltării coloniilor de albine." Cu toate acestea, un proiect de lege din 19 martie, care interzice utilizarea acestor substanţe chimice pe întreg teritoriul UE, nu a primit sprijinul majorităţii pentru a fi aprobat. La fel ca autorităţile de reglementare din SUA, unele naţiuni membre ale UE susţin că nu există încă dovezi suficiente pentru a sugera o problemă reală.

Unul dintre grupurile din spatele procesului din SUA – grupul ecologist nonprofit Beyond Pesticides – a cerut ani de zile autorităţilor de reglementare să-şi schimbe poziţia faţă de neonicotinoide. Potrivit omului de ştiinţă Nichelle Harriott de la grupul Beyond Pesticides, decizia EPA de a aproba clotianidin şi tiametoxam a fost greşită de la început.

"Pierderile de albine din SUA sunt destul de mari", a declarat Harriott într-un interviu telefonic. "Faptul că avem milioane de hectare de porumb tratate cu substanţe chimice toxice pentru albine – indiferent de ce sistem de protecţie se instalează în mediul înconjurător, ce tip de modificare a etichetelor se foloseşte sau ce se spune agricultorului – albinele vor fi expuse la clotianidin şi tiametoxam. "

Agenţiile de reglementare şi producătorii de pesticide susţin că nu există nicio legătură între populaţia de albine care se diminuează rapid şi neonicotinoide, dar istoria recentă atrage o cronologie ciudată. După ce clotianidinul şi tiametoxamul au devenit mult mai răspândite, albinele au început să moară pe capete - o treime din stupii comerciali (în valoare totală de peste 1 milion de colonii) au dispărut în ultimul an.

Potrivit lui Harriott, EPA subestimează în mod constant riscul pe care îl reprezintă cele mai multe substanţe chimice ce apar pe piaţă. Ea menţionează cazul Imprelis, un gazon chimic aprobat de EPA în anul 2010, care s-a dovedit ulterior că ar fi ucis molizi norvegieni şi pini albi în valoare de milioane de dolari. DuPont a încheiat în mod voluntar vânzările Imprelis în august 2011. EPA a emis un ordin de oprire a vânzărilor o săptămână mai târziu.

"EPA tinde să atenueze riscul, în loc să evalueze raportul risc / beneficii. De exemplu, riscul – în acest caz particular daunele provocate albinelor – depăşeşte beneficiile aduse agricultorilor?" a întrebat Harriott. "Apicultorii simt că acest lucru se transformă, dacă nu s-a transformat deja, într-o practică nesustenabilă."

Dezvoltarea neonicotinoidelor

Dezvoltate pentru prima oară de Shell Oil în anii 1980, pentru a înlocui insecticidele organofosforice extrem de toxice, neonicotinoidele au promis o soluţie mai ecologică, ce era mai sigură pentru oameni şi mai puternică împotriva dăunătorilor.

Neonicotinoidele, derivate sintetice de nicotină, sunt concepute pentru a distruge sistemul nervos al dăunătorilor culturilor, dar substanţele chimice s-au dovedit a fi la fel de letale pentru fauna sălbatică benefică, cum ar fi albinele şi păsările cântătoare.

Cu toate acestea, în conformitate cu declaraţiile producătorului de clotianidin Bayer Crop, metoda de acoperire a seminţelor folosită în cazul neonicotinoidelor nu "prezintă niciun risc pentru mediu, deoarece tratamentul seminţelor este unul dintre formele cel mai sigur de protecţie a plantelor" şi "nu s-a înregistrat niciun efect demonstrat în ce priveşte sănătatea coloniei [de albine] asociat cu utilizarea adecvată de clotianidin în mediul înconjurător. "

Nu numai că tratarea seminţelor promite precizie, dar este şi uşor de utilizat. Această uşurinţă este ceea ce a dus la o preferinţă a agricultorilor pentru neonicotinoide şi la răspândirea lor atât de repede. În loc de pulverizarea convenţională pe câmp, neonicotinoidele se aplică pe seminţe înainte de plantare. Pe măsură ce planta creşte, substanţa chimică se extinde de-a lungul tuturor celulelor plantei, ţinând dăunătorii la distanţă de-a lungul întregului ciclu de viaţă al culturilor.

EPA intenţionează să revizuiască înregistrarea lor pentru clotianidin şi tiametoxam în 2018, printr-un studiu pe termen lung pentru a înţelege mai bine modul în care aceste substanţe chimice afectează coloniile de albine, dar criticii susţin că colonii de albine, apicultorii şi lanţul de aprovizionare nu îşi pot permite să mai aştepte.

"Cred că situaţia este foarte gravă în acest moment", a spus Harriott. "Aceste lucruri trebuie să fie excluse din mediul nostru."

Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 21 de limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.