Apelul lui Papahagi pentru "Stradă". "Singurul mod de a schimba faţa hâdă a ţării e să vă implicaţi în politică"

Profesorul universitar Adrian Papahagi, unul dintre membri fondatori ai partidului M10, le-a transmis un mesaj celor care au ieşit în aceste zile în stradă pentru a protesta împotriva "Sistemului".
Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

"Dragi tineri (şi mai puţin tineri) care aţi ieşit în stradă,

Dacă vreţi să se schimbe ceva, implicaţi-vă în politică! Faceţi partide, intraţi în cele nou create. E ingrat. Vă veţi descoperi duşmani nebănuiţi şi prieteni tot mai puţini. Toţi vă vor privi cu suspiciune. Vă vor vărsa în cap toate clişeele (că umblaţi după sinecuri, după ciolan), deşi voi căutaţi binele ţării.

Toţi vă vor da sfaturi şi vă vor pune la punct, toţi vor şti mai bine ca voi ce trebuie făcut. Luptându-vă cu un sistem murdar, veţi fi stropiţi cu noroi. Lumea va trece grăbită pe lângă voi şi vă va considera la fel de murdari ca aceia cu care vă luptaţi. Dacă sunteţi incisivi, veţi fi acuzaţi că sunteţi băgăreţi. Dacă sunteţi la locul vostru, vă vor acuza că sunteţi moi. Dacă veţi încerca să fiţi moderaţi, vor zice că sunteţi căldicei sau oportunişti. Nicicum nu va fi bine.

Puţini vă vor sta alături, şi mai puţini vă vor sprijini efectiv. Nici familia nu va înţelege tot consumul de nervi, timp şi bani. Veţi cheltui bani, vă veţi neglija familia, jobul. Dar e singurul mod de a schimba ceva. Dacă nu candidaţi voi, vor candida tot cei pervertiţi de vechea politică.

Dacă vă implicaţi, înarmaţi-vă cu răbdare. Nu e un angajament de o seară, de un week-end sau de o săptămână, ci un sacrificiu de câţiva ani. E mult mai greu decât să ieşi în stradă, să scandezi, sau să scrii pe Facebook. Acum pare cool. În câteva luni va fi doar ingrat. Din păcate, e singurul mod de a schimba faţa hâdă a acestei ţări", este mesajul transmis, pe contul său de Facebook, de Adrian Papahagi.