Apele adânci ale Oceanului Antarctic îl împiedică să se încălzească

În timp ce temperatura apelor mărilor de pe întreaga planetă se încălzeşte, în Oceanul Antarctic temperatura se menţine stabilă, ceea ce a nedumerit oamenii de ştiinţă dn domeniul climatic şi oceanografii.
Apele adânci şi centenare ale oceanului Antarctic îl împiedică să se încălzească
Apele adânci şi centenare ale oceanului Antarctic îl împiedică să se încălzească (K. Armour / UW)

Apele din Antarctica sunt printre ultimele locuri de pe Pământ care ar fi afectate de încălzirea globală. Dar de ce apele de la Polul Sud se menţin neafectate, spre deosebire de cele din Arctica, a nedumerit oamenii de ştiinţă din domeniul climatic şi oceanografii.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington şi de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA, confirmă faptul că răspunsul la acest mister ar putea să vină de la curenţii marini.

Observaţiile şi modelele climatice, publicate în revista Nature Geoscience, demonstrează cum curenţii care înconjoară Antarctica aduc apa adâncă şi la suprafaţă. "Odată cu creşterea emisiilor de CO2 se aştepta o încălzire suplimentară la ambii poli, dar se produce numai la unul singur. Se întâmplă ceva în plus", spune Kyle Armour, cercetător în cadrul Universităţii din Washington.

Uraganele cu vânturi suflând din vest şi care biciuiesc în mod constant Antarctica, împing apele de suprafaţă spre nord, atrăgând în mod continuu apa de dedesubt pe întreg continentul îngheţat. Aceste ape oceanice provin de la adâncimi extrem de mari, iar sursele sunt atât de îndepărtate, că este nevoie de secole înainte de a ajunge în întregime la suprafaţă. Potrivit studiului, ultima dată când această apă s-a aflat în contact cu atmosfera a fost în Atlanticul de Nord, după care s-a scufundat şi a urmat rute extrem de complicate în jurul oceanelor lumii înainte de a reapare în Antarctica, sute sau chiar mii de ani mai târziu.