Apel pentru "Dreptul la Educaţie". Petiţie online

Elevi la examen
Elevi la examen (abcjuridic.ro)

200 de cadre didactice universitare şi preuniversitare, academicieni şi cercetători au semnat o petiţie prin care spun NU morţii educaţiei româneşti prin impunerea cenzurii, a unor direcţii unice de formare şi încercări "de anulare a diversităţii şi alterităţii." Petiţia este susţinută de Uniunea Editorilor din România (UER) şi Asociaţia Editorilor din România (AER).

Potrivit iniţiatorilor petiţiei, direcţiile pe care le impune acum Ministerul Educaţiei Naţionale indică o încercare de erodare a principiilor intrinsece ale educaţiei, de demarare a unor acţiuni plasate sub semnul iminenţei cenzurii, a insinuării treptate a factorului ideologic monopolizant, şi se îndreaptă direct împotriva generaţiilor care vor constitui viitorul ţării.

"Încercările de impunere a unor direcţii unice de formare, de educare, de anulare a diversităţii şi alterităţii, atât la nivelul circulaţiei ideilor, cât şi la cel al surselor care le pot produce – specialiştii şi entităţile economice specializate, aflate în sistem competiţional, generator de plus-valoare, sunt practici ale unor regimuri autoritare, dictatoriale", se precizează în textul petiţiei.

"Observăm cu îngrijorare încercările recurente de enclavizare a învăţământului, atât în raport cu scena educaţional-culturală europeană, cât şi în raport cu pluralitatea vocilor din spaţiul autohton care mai au de exprimat puncte de vedere valoroase în domeniul educaţiei", mai arată iniţiatorii, potrivit cărora MEN, prin ultimele decizii luate de Liviu Pop, încalcă dreptul profesorului de a-şi alege materialele didactice, dreptul de a publica, dreptul părinţilor de a calibra şi direcţiona educaţia propriilor copii, precum şi pe cel al statului de a investi în educaţie.

"Nu vrem:

- autori de manuale selectaţi politic!

- excluderea a 10.000 de potenţiali autori, în favoarea a trei selectaţi de stat!

- autori de manuale care se autoexclud, pentru că refuză tutela statului!

- autori de manuale care se autoexclud, pentru că refuză comanda politică!

- manuale mai scumpe în timp, ca efect al monopolului!

- pierderea unor manuale potenţial valoroase!

- falimentarea unor edituri profesioniste, care asigură locuri de muncă simultan cu produse de calitate!

- anularea posibilităţii ca edituri prestigioase, cum sunt Oxford, Nathan, Pearson, Cornelsen, Cambridge etc. să lucreze cu autori români!

- să dispară oamenii creativi, esenţiali pentru o echipă de autori de manuale, pe care un asemenea sistem i-ar exclude din principiu!

- limitarea dreptului la asociere în vederea scrierii unui manual!

- ca un manual, vremelnic agreat de o conducere politică, poate chiar iubit de profesori, să fie schimbat de următoarea conducere politică, pentru că are clienţii ei!

- controlul politic al conţinuturilor!

- cenzură educaţiei!

- controlul minţilor copiilor noştri!

- moartea şcolii româneşti!", mai transmit iniţiatorii petiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne