Apel al societăţii civile: Modificarea Constituţiei va scoate Procurorul General de sub controlul politic

Începând cu 4 noiembrie, Parlamentul poate adopta proiectul de modificare a Constituţiei în privinţa numirii Procurorului General deoarece procedura actuală de desemnare nu asigură independenţa procuraturii, susţine societatea civilă.
Apelul societăţii civile din Moldova.
Apelul societăţii civile din Moldova. (facebook.com)

26 de organizaţii nonguvernamentale au lansat, la 4 noiembrie, un apel public prin care solicită Parlamentului Republicii Moldova să adopte în regim de urgenţă proiectul de modificare a Constituţiei, astfel încât noul Procuror General să fie selectat de către Consiliul Superior al Procurorilor şi să fie numit în funcţie de către Preşedintele ţării pe un termen de 7 ani, potrivit procedurii prevăzute de noua Lege cu privire la procuratură.

„Este crucial ca numirea acestuia să aibă loc potrivit procedurii noi. Aceasta va fortifica independenţa procuraturii şi va arăta societăţii şi partenerilor de dezvoltare că guvernarea actuală întreprinde măsuri reale pentru garantarea independenţei procurorilor.

Orice ezitare în adoptarea acestui amendament la Constituţie riscă să fie interpretată de către societate drept o încercare de a menţine controlul politic asupra procuraturii. Mai mult, neadoptarea amendamentelor la Constituţie va crea confuzii cu privire la durata mandatului viitorului Procuror General”, se menţionează în apelul societăţii civile.

Potrivit articolului 143 al Constituţiei, Parlamentul poate adopta o lege de modificare a Constituţiei doar după 6 luni de la înregistrarea proiectului. „Începând cu ziua de azi, 4 noiembrie 2016, Parlamentul poate adopta proiectul de modificare a art. 125 al Constituţiei, deoarece Grupul de lucru responsabil de reformarea cadrului legal cu privire la procuratură a elaborat un proiect de modificare a Constituţiei în conformitate cu conceptul pus la baza noii Legi cu privire la procuratură. Guvernul a solicitat avizul Curţii Constituţionale. Proiectul de modificare a Constituţiei a fost avizat pozitiv de Curtea Constituţională la 19 aprilie 2016. Proiectul a fost înregistrat în Parlament pe 3 mai 2016” susţin organizaţiile nonguvernamentale potrivit sursei citate.

La începutul anului 2016, reformarea procuraturii constituia una din cele mai serioase restanţe ale Moldovei faţă de Consiliul Europei şi Uniunea Europeană. Actuala guvernare a declarat că va adopta legislaţia necesară pentru a reforma sistemul procuraturii şi a garanta independenţa acesteia.

La 25 februarie 2016, Parlamentul, cu o majoritate constituţională, a adoptat noua Lege cu privire la procuratură. Noua lege, intrată în vigoare la 1 august 2016, prevede că Procurorul General este numit de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani.

Versiunea actuală a articolului 125 al Constituţiei Republicii Moldova prevede că Procurorul General este numit de Parlament, la propunerea Preşedintelui acestuia, pentru un mandat de 5 ani. În procesul elaborării proiectului Legii cu privire la procuratură a fost general acceptat că, procedura actuală de numire a Procurorului General nu asigură independenţa procuraturii şi că articolul 125 din Constituţie urmează a fi modificat astfel încât numirea Procurorului General să fie făcută de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Reamintim că, la 22 septembrie 2016 Consiliul Superior al Procurorilor a lansat concursul pentru selectare a Procurorului General, concurs care ar trebui să se finalizeze până la sfârşitul acestui an.

Notabil este faptul că, liderul fracţiunii socialiste din Parlament, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni televizate a promis că, deputaţii socialişti sunt de acord să voteze proiectul de lege privind modificarea articolului Constituţiei ce ţine de noua procedură de numire în funcţie a Procurorului General.

Organizaţiile semnatare ale apelului sunt: Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Centrul Naţional de Mediu, Asociaţia Presei Independente (API), Transparency Internaţional-Moldova, Centrul de Drept al Femeilor, Asociaţia EcoContact, Fundaţia Est-Europeană, Asociaţia Femeilor pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltare Durabilă, Ambasada Drepturilor Omului, Amnesty Internaţional-Moldova, Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER), Fundaţia pentru Dezvoltare din Republica Moldova, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” (IDIS „Viitorul”), Asociaţia Micului Business, Centrul de Informaţii GENDERDOC-M, Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), Asociaţia „Promo-LEX”, Institutul de Politici Publice (IPP), Asociaţia pentru Politica Externă (APE), Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Centrul de Resurse DIALOG-Pro, Programul de Drept, Fundaţia Soros-Moldova, Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri din Moldova, Expert-Grup. Lista semnatarilor rămâne deschisă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe