Apare statul kurd: Netanyahu susţine divizarea Irakului pentru crearea unui stat al kurzilor

În timpul unei întâlniri cu o delegaţie de 33 de membri republicani ai Congresului SUA, Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat interesul în divizarea Irakului şi crearea unui stat kurd independent în ţara arabă.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Carsten Koall/Getty Images)

Premierul israelian şi-a exprimat „atitudinea pozitivă” faţă de crearea unui stat kurd în regiunile nordice ale Irakului, susţinând că, de fapt, kurzii reprezintă un „popor curajos, pro-Occident care împărtăşeşte valorile noastre”, a declarat duminică ziarul Jerusalem Post, citând o sursă care a participat la respectiva întâlnire, care a avut loc joia trecută.

Netanyahu nu discută deseori în public despre chestiunea extrem de sensibilă din punct de vedere politic a kurzilor, care îngrijorează de asemenea Turcia.

Ultima dată când premierul israelian a adresat public această problemă a fost în 2014, când a susţinut într-un discurs că Israelul ar trebui „să susţină aspiraţia kurzilor pentru independenţă”.

În urmă cu aproximativ două luni, preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a avertizat în privinţa încercărilor de a diviza Irakul, susţinând că divizarea ţării arabe serveşte intereselor Israelului.

„Regimul sionist urmăreşte dezintegrarea Irakului”, a declarat Larijani în timpul unei întâlniri cu premierul irakian Haider al-Abadi la Teheran pe 21 iunie.

Între Israel şi kurzi există o relaţie îndelungată, Tel Aviv-ul susţinând că îi consideră pe kurzi drept unii dintre puţinii aliaţi arabi din regiune.

Un raport publicat de revista New Yorker în 2004 preciza că soldaţii şi spionii Israelului erau activi în zonele kurde şi ofereau pregătire pentru unităţile de comando kurde.

Conform acelui raport, Israelul şi-ar fi extins prezenţa în Kurdistan şi a încurajat kurzii să creeze un stat independent.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe