Apărarea aeriană a Bulgariei este o 'Zonă Critică', declară Şalamanov la BBC

Avion F16
Avion F16 (GIUSEPPE CACACE / AFP / Getty Images)

Forţele armate bulgare trebuie să-şi reducă rapid dependenţa de echipamentele ruseşti învechite şi întreţinerea acestora sau se vor confrunta cu riscul unor 'consecinţe catastrofale', a declarat ministrul interimar bulgar al apărării Velizar Şalamanov la BBC, informează Novinite.

Ministrul bulgar a fost criticat de un înalt oficial rus la începutul acestei luni pentru că a sugerat recent că Bulgaria trebuie să aleagă în curând un nou avion de luptă pentru a înlocui flota sa îmbătrânită de avioane de luptă sovietice, alegând între F-16 sau Eurofighter la mâna a doua, sau noi Gripen.

BBC subliniază că în urma alegerilor anticipate de la 5 octombrie, un nou guvern va fi format în Bulgaria, care 'îl lasă pe dl Şalamanov neobişnuit de liber să vorbească despre starea forţelor armate'.

Potrivit lui Şalamanov, 'zona critică este în mod special apărarea aeriană'.

Cu toate radarele forţelor aeriene bulgare şi rachetele sol-aer şi avioanele de luptă fabricate în fosta Uniune Sovietică, întreţinerea, în special a aparatelor MiG-29, 'depinde foarte mult de revizia motoarelor şi alte echipamente din Rusia'.

Şalamanov a declarat de asemenea pentru BBC că 'proasta administrare a forţelor armate bulgare' în ultimii 10-15 ani le-a făcut 'să se bazeze pe echipamente depăşite din era sovietică'.

Potrivit lui Şalamanov, acest lucru a lăsat Bulgaria să depindă de vecinele sale Grecia şi România pentru ajutor în apărarea aeriană a propriilor frontiere de la Marea Neagră, în condiţiile actualelor relaţii tensionate dintre NATO şi Rusia asupra rolului Moscovei în criza din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe