APADOR-CH îi cere lui Ponta eliminarea declaraţiei pe proprie răspundere, o condiţie stupid-birocratică nocivă

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, APADOR-CH, cere Guvernului Ponta eliminarea de urgenţă din lege, până în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, a declaraţiei pe proprie răspundere prin care o persoană se angajează să nu voteze multiplu, unul din elementele care a dus la blocarea unui număr imens de români din Diaspora să îşi exercite dreptul constituţional la vot.

"Recent încheiatul tur 1 al alegerilor prezidenţiale a dovedit inutilitatea şi nocivitatea unei condiţii stupid-birocratice impusă prin lege cetăţenilor care votează în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate, şi anume cea de completare a unei declaraţii pe proprie răspundere prin care se angajează să nu voteze multiplu (de mai multe ori)", transmite ONG-ul în cadrul unui comunicat de presă.

Din această cauză, procesul electoral a fost grav afectat, susţine asociaţia, astfel că mulţi cetăţeni au fost împiedicaţi să-şi exercite dreptul de vot, pe motiv că s-au terminat formularele pentru declaraţie. Totodată, procesul de votare a fost grav îngreunat/întârziat din cauza duratei mari de timp necesare completării acestui formular, consecinţa fiind că mai mulţi cetăţeni au aşteptat ore întregi la cozile formate în faţa secţiilor de votare, unii dintre aceştia nereuşind să mai acceadă în secţia de votare până la ora încheierii votării.

APADOR-CH atrage public atenţia că această declaraţie pe proprie răspundere nu este o măsură "antifraudă" astfel cum este prezentată, în mod mincinos, de către guvernul care a organizat prezentele alegeri, ci este o modalitate birocratică de a împiedica dreptul de vot.

"În primul rând, completarea unei declaraţii prin care o persoană se angajează să nu voteze multiplu este inutilă şi hazliu-absurdă, întrucât votul multiplu constituie infracţiunea de frauda la vot. Dacă o persoană va vota multiplu, ea va răspunde penal pentru comiterea infracţiunii indiferent dacă a dat sau nu o declaraţie prin care se angajează să nu voteze multiplu. În al doilea rând, completarea declaraţiei pe proprie răspundere nu este necesară nici pentru a ţine o evidenţă a persoanelor care votează şi nu sunt prevăzute în listele electorale permanente, deoarece, potrivit legii, aceste persoane care votează în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate, sunt evidenţiate distinct, într-un tabel separat de lista permanentă", transmite organizaţia.

În situaţia în care se suspectează un vot multiplu, soluţia logică este, în viziunea APADOR-CH, compararea acestor tabele separate întocmite în secţiile de votare, iar nu a declaraţiilor pe proprie răspundere, care nu fac altceva decât să repete datele privind votanţii "suplimentari" cuprinse în tabelul separat.

Declaraţia pe proprie răspundere nu este o măsură "antifraudă" astfel cum este prezentată, în mod mincinos, de către Guvern, ci o modalitate birocratică de a împiedica dreptul de vot

Pentru aceste motive, APADOR-CH solicită Guvernului că, în calitate de autoritate responsabilă de buna desfăşurare a alegerilor, să modifice de urgenţă, până la turul 2 al alegerilor prezidenţiale, art. 44 al. 4 din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României, în sensul eliminării din lege a obligaţiei completării respectivei declaraţii pe proprie răspundere.

În mod corespunzător, va trebui modificată şi HG nr. 709/2014 prin eliminarea din aceasta a modelului declaraţiei pe propria răspundere, care va fi folosit la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2014.

"După atâtea ordonanţe de urgenţă emise în lipsa unei urgenţe reale, este momentul ca Guvernul să folosească şi în mod corect această cale de reglementare, pentru a interveni în cel mai scurt timp, până la turul 2 al alegerilor, pentru eliminarea unei cauze evidente de împiedicare a exercitării normale a dreptului de vot", a fost concluzia ONG-ului.