Anul oii stârneşte controverse în Hong Kong



Ofiţeri de poliţie înlătură baricade în districtul Mong Kok din Hong Kong, 26 noiembrie 2014.
Ofiţeri de poliţie înlătură baricade în districtul Mong Kok din Hong Kong, 26 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Nepopularul şef executiv al Hong Kong-ului, Leung Chun-ying, supranumit “lupul” de către opozanţi, le-a cerut, cu ocazia Anului Nou Chinezesc, cetăţenilor fostei colonii britanice, să se comporte precum oile.

“Anul trecut nu a fost uşor pentru Hong Kong”, a susţinut liderul din Hong Kong într-o declaraţie oficială publicată miercuri, făcând referire la protestele pro-democraţie care au paralizat câteva zone importante ale oraşului timp de mai mult de două luni.

“În noul an sper că toţi cetăţenii din Hong Kong se vor inspira din trăsăturile oii şi vor colabora într-o manieră potrivită pentru viitorul Hong Kong-ului.

“Oile sunt văzute ca fiind animale blânde şi gentile care trăiesc paşnic în grupuri”, a explicat Leung, citat de CNN.

La o primă analiză această declaraţie pare să fie suficient de nevinovată – poate chiar amuzantă. Dar de fapt este un atac direct la miile de rezidenţi ai Hong Kong-ului care au organizat anul trecut un protest masiv, cunoscut sub numele de Mişcarea Umbrelelor.

Manifestanţii au ocupat câteva artere principale ale Hong Kong-ului pentru mai mult de două luni şi au cerut un vot universal adevărat: dreptul de a-şi selecta candidaţii şi de a-şi alege următorul lider. Ei au cerut, fără succes, şi demisia lui Leung.

Comuniştii chinezi vor ca pe lista cu potenţiali candidaţi să figureze persoane controlate de Partid, perspectivă extrem de criticată de locuitorii din Hong Kong, care acuză faptul că astfel niciun candidat pro-democraţie nu va avea ocazia să participe la alegeri.

Leung, care a fost ales la rândul său de un mic comitet dominat de susţinători ai Beijing-ului, a rezistat protestelor şi în cele din urmă a trimis forţele de ordine pe străzi pentru a-i împrăştia pe manifestanţi.

Remarcile şefului executiv al Hong Kong făcute cu ocazia Anului Nou Chinezesc au atras critici imediate din partea opozanţilor.

Emily Lau, preşedinta Partidului Democratic a fost citată joi de publicaţia chineză South China Morning Post afirmând că, în timp ce Leung le cere oameni să înveţe din “virtuţile oii, el însuşi se comportă într-o manieră exact opusă atunci când provoacă atât de multe confruntări şi când destramă societatea. Este foarte contradictoriu şi înşelător.”

Ma Ngok, analist politic din China, a declarat că, aparent, Leung doreşte ca oamenii să urmeze orbeşte ceea ce spune el, aşa cum oile urmează un cioban. Analistul a adăugat că situaţia este totuşi oarecum ironică, din moment ce mulţi oameni îl consideră pe Leung ca fiind principalul vinovat pentru o mulţime dintre conflictele care planează asupra Hong Kong-ului.

Alan Leong, un legislator care a participat la manifestaţii, a fost îngrozit de urarea lui Leung pentru Anul Nou. “Ştie el că este numit lup de către cetăţenii din Hong Kong? Aşadar lupul le cere oamenilor din Hong Kong să fie precum oile, pentru a fi măcelăriţi şi mâncaţi de către el?”, s-a întrebat el.

Porecla de “lup” este binecunoscută în întregul oraş. La sfârşitul anului 2013, un manifestant a aruncat cu un lup de pluş de la IKEA înspre Leung, făcând ca stocul de astfel de jucării să fie epuizat în magazinele din Hong Kong.

Leung nu este străin de acest fel de comentarii controversate. În timpul protestului de anul trecut, Leung a spus mass media străine că nu este înţelept să se acorde tuturor adulţilor dreptul de a vota, deoarece în acea situaţie cei care câştigă mai puţin de 1.800 de dolari pe lună vor putea să influenţeze votul.

Deşi manifestanţii pro-democraţiei au fost alungaţi de pe străzi, nemulţumirile adânci încă rămân vii în rândul rezidenţilor Hong Kong-ului care consideră că valorile fostei colonii britanice se prăbuşesc sub greutatea influenţei Chinei continentale.

De altfel, manifestanţii au promis în repetate rânduri că vor organiza noi forme de nesupunere civilă în acest an.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe