"Antreprenoreşti - Adoptă un sat", program pentru dezvoltarea satului romanesc (Video)

Zece comune selectate prin concurs vor beneficia de strategii de dezvoltare elaborate de Romanian Business Leaders.
Conferinţa de presă pentru lansarea proiectului Antreprenoreşti - Adoptă un sat, 2 iunie 2016
Conferinţa de presă pentru lansarea proiectului Antreprenoreşti - Adoptă un sat, 2 iunie 2016 (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

An de an circa 80.000 de români părăsesc satele în care s-au născut pentru un trai mai bun în afara ţării, ceea ce înseamnă că România pierde 24 de comune în fiecare an. În acest context, Romanian Business Leaders, organizaţie care reuneşte manageri de top, a lansat joi programul Antreprenoreşti - Adoptă un sat!, care îşi propune să sprijine prin strategii de dezvoltare, pentru perioada 2017 - 2020 zece comune din România.

Cele zece comune selectate în acest program, vor beneficia de planuri strategice de dezvoltare, care vor fi elaborate de RBL.

În 2016, vor fi selectate patru comune, în urma unui concurs la care sunt invitate comunităţile din Argeş, Prahova, Buzău, Teleorman, Dâmboviţa, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu. Tulcea, Olt, Gorj, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Vâlcea şi Dolj.

Prima etapă de selecţie pe 14 iunie, la Piteşti, la aceasta urmând să ia parte gospodari şi reprezentanţi a 30 de comunităţi din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Vâlcea. La sfârşitul procesului de selecţie din 2015, patru comune vor beneficia de planuri de dezvoltare pentru perioada 2017 - 2020, susţinute de RBL şi partnerii săi. Planurile vor include direcţii de finanţare, consultanţă juridică, de marketing şi management, precum şi schimburi de experienţă între sate, facilitarea de pieţe de desfacere şi programe de educaţie pentru conştientizarea şi valorificarea resurselor.

"La summit-ul RBL din martie am dezbătut statistici care arată că anual 80.00 de români părăsesc satele în care s-au născut, pentru un trai mai bun în afara ţării.", a explicat Mihai Marcu, Preşedinte al Consiliului Director România Business Leaders şi Preşedinte CA MedLife.

Conform unei analize BNR, dacă cei 2,5 milioane de români emigranţi ar fi lucrat în ţară, impactul lor în PIB ar fi fost de 50 de miliarde de lei.

Mihai Marcu a mai explicat că un criteriu de bază pentru selectarea satelor ce vor fi incluse în programului Adoptă un sat este sustenabilitatea.

"Ideea este de a merge în aceste comunităţi şi de a identifica obiective sustenabile economic.(...) Este foarte uşor să adoptăm un sat şi să zicem că am ajutat să construim o şcoală mai curată, am trei fântâni în plus. Dar ideea de bază este ca ei să devină sustenabili, să facă modele sustenabile, care să asigure sustenabilitatea peste generaţii, iar aceşti 80.000 de oameni să nu mai plece în străinătate.", a adăugat Marcu.

Proiectul va fi finanţat integral de RBL şi de sponsorii săi, iar liderii RBL şi-au propus să nu facă business în localităţile ce vor fi incluse în program, ci doar să identifice gospodari şi idei sustenabile şi să le sprijine, susţine Marcu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie