Antonescu: voturile în cazurile Cosma şi Chiţoiu sunt "regretabile"

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat, marţi seară, că Parlamentul reprezintă garantul statului de drept, prin mijloacele sale, adăugând însă că voturile în cazurile fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu şi a deputatului PSD Vlad Cosma sunt lucruri „regretabile”.

Întrebat cum comentează afirmaţiile lui Traian Băsescu referitoare la faptul că Parlamentul nu ar respecta statul de drept, liderul liberalilor a replicat: "Cred că în general şi în toate acţiunile sale Parlamentul se încadrează în standardele statului de drept şi este într-un fel, şi cu mijloacele sale, un garant al statului de drept (...) Dacă afirmaţia se referă la voturile din ultima vreme: cazul Cosma, cazul Chiţoiu...şi anume, faptul că votul dat de o majoritate în Parlament, şi într-un caz şi în altul, prezintă într-adevăr un obstacol, de pildă, în calea acţiunii Parchetului, DNA-ului, sigur că da. Acesta este un lucru şi este regretabil, dovadă că noi am avut o altă opţiune şi am votat altfel", a declarat Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi, în cadrul unei declaraţii de presă la Palatul Cotroceni, că prin votul dat de majoritatea parlamentară în cazul fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu, acuzat de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat în dosarul "Carpatica", se confirmă faptul că Guvernul Ponta este unul corupt.

„Majoritatea parlamentară a refuzat astăzi din nou să lase justiţia liberă, în condiţiile în care Parlamentul României este acuzat în raportul UE, care vizează actele de corupţie. Parlamentul este menţionat ca o instituţie care împiedică independenţa justiţiei. În raportul MCV, dacă instituţiile care ţin de justiţie primesc menţiuni bune, Parlamentul apare ca cel care încalcă statul de drept şi blochează justiţia”, a precizat Traian Băsescu.

În opinia lui preşedintelui, acest nou episod, cel legat de Daniel Chiţoiu, este „o confirmare” a ceea ce s-a scris în raportul MCV, dar şi în raportul legat de corupţia la nivelul UE. Acesta a adăugat că episodul are şi „o altă conotaţie pentru că el viza o anchetă la modul în care o ordonanţă de urgenţă cu privire la ASF, a fost emisă şi manipulată de diverşi politicieni şi confirmă faptul că Guvernul Ponta este unul corupt”.

„Eu cred că astăzi majoritatea parlamentară, în mod deosebit PSD-ul, partener cu UDMR-ul la aşa ceva, a protejat investigarea unui act de corupţie la nivel guvernamental”, a subliniat Băsescu.

Preşedintele a amintit despre situaţia parlamentarilor care au primit aviz împotriva începerii urmăririi penale sau arestării, despre care a spus că "reprezintă o radiografie transpartinică a corupţilor" din Parlament.

"Facem eforturi uriaşe să deschidem porţile Schengen, pentru toţi românii şi pentru economie, parlamentarilor din majoritatea parlamentară nu le pasă. Vosganian - PNL, Borbely - UDMR, Dobre - PNL, Chiţoiu - PNL, Cosma - PSD, Stan - PSD - indiferent de situaţia partidelor la putere sau opoziţie, aceşti oameni şi cei care sunt colegi cu ei în grupurile parlamentare îi apără fără rezerve, chiar făcând rău României. Degeaba instituţiile statului îşi fac treaba, dacă se pune eticheta - Lipsă de voinţă politică în lupta împotriva corupţiei. Statul este discreditat. Asta s-a realizat şi azi cu finul Chiţoiu, care e parte dintr-un angrenaj mult mai mare gestionat de naşul Ruşanu şi cu tentacule în toate structurile fiscale şi financiare ale statului", a declarat şeful statului.

Camera Deputaţilor a respins marţi prin vot secret, cererea procurorilor anticorupţie de ridicare a imunităţii fostului Ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, în vederea începerii urmăririi penale. PNL, PDL şi PP-DD au anunţat anterior votului că vor susţine începerea urmăririi penale a acestuia, în timp ce restul au păstrat tăcerea. După vot s-a constatat că 248 de deputaţi au votat „împotrivă”, 108 „pentru”, iar 4 voturi au fost anulate, astfel că imunitatea lui Chiţoiu nu a putut fi ridicată.

Amintim că potrivit probelor administrate de procurorii DNA rezultă că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu s-ar face vinovat de iniţierea proiectului de ordonanţă de urgenţă care a permis înlocuirea lui Daniel Tudor din funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, în scopul înlocuirii acestuia cu Marian Mârzac, "care urma să garanteze, în mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A." Prin această ordonanţă, Chiţoiu a adus vătămări atât intereselor Guvernului şi ASF cât şi lui Daniel Tudor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne