Antena 3, acuzată de CSM că a manipulat grav opinia publică şi i-a afectat reputaţia lui Kovesi

Evacuarea Antenelor din sediul de la Băneasa, în contextul recuperării prejudiciului din dosarul ICA, s-a lăsat cu un scandal monstru. CSM acuză Antena 3 că a prezentat opiniei publice, "în mod trunchiat, părtinitor şi manipulativ", o serie de afirmaţii ale şefei DNA pentru a-şi susţine poziţia.
Laura Kovesi la bilanţul activităţii DNA, 25 februarie 2016
Laura Kovesi la bilanţul activităţii DNA, 25 februarie 2016 (Epoch Times România)

Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, în cadrul şedinţei de joi, că opiniile, aprecierile şi concluziile exprimate în cadrul unei emisiuni a postul Antena 3 de luna trecută - referitoare la punerea în executare de către ANAF a hotărârii judecătoreşti definitive din dosarul ICA - nu corespund realităţii şi au afectat reputaţia profesională a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Pe 9 februarie 2016, procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a solicitat apărarea reputaţiei sale profesionale în raport cu acuzaţiile lansate public în cadrul emisiuni "Sinteza zilei", difuzată cu o zi în urmă de Antena 3 - postul de televiziunea al lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul ICA.

"Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că la data de 18 februarie 2016, în contextul punerii în executare de către organele fiscale a hotărârii judecătoreşti definitive pronunţate în dosarul "ICA", realizatorul emisiunii a făcut trimitere la interviul acordat de doamna procuror ziarului "Adevărul live" în data de 10 august 2014. S-a constatat că aspectele prezentate în cadrul emisiunii au fost rupte din contextul interviului menţionat şi, într-o succesiune aparent logică şi etapizată, a fost schimbat sensul ideilor exprimate iniţial de doamna procuror.

Mai mult, în cadrul emisiunii, s-a afirmat permanent şi s-a acreditat ideea că, în calitate de reprezentant al sistemului judiciar, doamna procuror şef este părtinitoare în raport cu punerea în executare de către organele fiscale a unei hotărâri judecătoreşti definitive. Pentru amplificarea afirmaţiilor, pe durata emisiunii a fost prezentată imaginea doamnei procuror însoţită de afirmaţia "Kovesi dă dreptate Antena 3!", se arată în comunicatul CSM.

Inspectorii judiciari au constatat că "afirmaţiile şi concluziile prezentate în cadrul emisiunii sunt nereale şi contrare celor cuprinse în interviul acordat de doamna procuror în anul 2014, reprezentând o vădită nerespectare a îndatoririlor profesionale ce incumbă jurnalistului şi care presupun prezentarea informaţiei în integralitatea sa."

"În acest context, s-a apreciat că emisiunea a avut un pronunţat caracter manipulativ, în scopul inoculării în rândul opiniei publice a ideii că un înalt reprezentant al sistemului judiciar şi conducător al parchetului care a instrumentat dosarul "ICA" se situează, prin afirmaţiile sale, într-o poziţie concordantă cu opinia postului TV Antena 3 privind modul de executare a hotărârii judecătoreşti definitive dispuse în această cauză penală.

Prin exprimarea unei astfel de concluzii în chiar tema emisiunii s-a urmărit subminarea încrederii publice în corectitudinea analizei făcute de procurorul şef al DNA în cadrul interviului din anul 2014 şi implicit în privinţa activităţii profesionale a procurorului şef al DNA", mai reiese din comunicatul citat.

Plenul Consiliului a constatat că "prin modalitatea de lansare în spaţiul public - în mod trunchiat, părtinitor şi manipulativ, a unor afirmaţii exprimate de doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA, în cadrul unui interviu anterior, s-au depăşit limitele libertăţii de exprimare şi ale dreptului la informare, aducându-se atingere reputaţiei profesionale a acesteia".

În temeiul Protocolului privind colaborarea dintre CSM şi CNA încheiat la data de 17 noiembrie 2011, Plenul Consiliului a hotărât sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne