ANRE: Nu există premize obiective pentru majorările efectuate de către companiile petroliere

(photos.com)

Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) „consideră că nu există premize obiective pentru majorările efectuate de către companiile petroliere", informează Moldpres cu referire la un comunicat al ANRE.

"Începând din luna iunie şi până în prezent, cotaţiile medii PLATT'S ale benzinei şi motorinei au înregistrat o continuă diminuare", constată autoritatea de reglementare în domeniu. Totodată aceasta precizează că potrivit legislaţiei în vigoare, ANRE nu stabileşte şi nu aprobă preţurile la produsele petroliere, piaţa fiind una liberă şi concurenţială.

Pe 23 septembrie, ANRE invită reprezentaţii companiilor petroliere la o masă rotundă pentru a discuta situaţia de pe piaţa produselor petroliere şi a dezbate noile reglementări de formare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere elaborate de agenţie şi supuse consultărilor publice. Noile reglementări în viziunea Agenţiei "ar urma sa aducă îmbunătăţiri esenţiale în politica de formare a preţurilor".

ANRE a fost informată de către mai multe companii petroliere despre intenţia acestora de a majora preţul de comercializare a benzinei şi motorinei cu 30 şi respectiv 20 bani per litru.

Una dintre cele mai mari companii petroliere din Republica Moldova, care are în gestiune peste 100 de benzinării, a scumpit de vineri benzina şi motorina cu 30 şi respectiv 20 de bani per litru. Preţul la pompă la cea mai solicitată benzină cu cifra octanică A95 la staţiile PECO ale companiei Lukoil Moldova este de 18,67 de bani pentru un litru, faţă de 18,37 lei anterior. Motorina a ajuns să coste 17,57 lei, faţă de 17,37 lei pentru un litru.

Administraţia companiei explică scumpirea carburanţilor prin deprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA. Astfel, pe parcursul ultimei luni leul s-a depreciat faţă de dolar cu 4,7 la sută.