ANRE din RM a micşorat preţurile la gazele naturale livrate consumatorilor

Şedinţa Agenţiei de Reglementare în Energetică de la Chişinău 16.03.2018
Şedinţa Agenţiei de Reglementare în Energetică de la Chişinău 16.03.2018 (anre.md)

Agenţia pentru reglementare în energetică de la Chişinău (ANRE) a aprobat, vineri, diminuarea tarifelor şi preţurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2018, în medie de 20,3%.

Potrivit directorului Agenţiei, Tudor Copaci, citat de radio Europa Liberă, decizia ANRE ar obliga furnizorul Moldovagaz să recalculeze facturile pentru ianuarie şi februarie întocmite în baza vechilor tarife.

Copaci menţionează că această situaţie s-ar datora întârzierii cu care Moldovagaz a prezentat noile costuri luate în calcul la fixarea tarifelor din 2018, şi că acum furnizorul trebuie să decidă cum va face recalcularea. Este foarte probabil că furnizorul va trimite consumatorilor facturi în minus.

În urma deciziei ANRE, tariful în 2018 pentru consumatorii casnici va fi de 4705 lei/ mie de metri cubi de gaz, cu 1187 mai puţin faţă de tariful anterior, iar gazele livrate centralelor termice vor costa 4018 lei/ mia de metri cubi, cu 983 lei mai puţin decât înainte.

De menţionat că mai mulţi experţi în energetică, dar şi activişti civici de la Chişinău de mai bine de un an atenţionează că cetăţenii R. Moldova achită pentru gazele naturale un preţ cu 30% mai mare decât ar trebui, de fapt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe