Ankara lansează un nou val de arestări în rândul jurnaliştilor şi guvernatorilor

Procurorii turci au emis mandate de arestare pentru 35 de jurnalişti vizând presupuse legături cu clericul musulman exilat Fethullah Gulen. Intelectualii încep să fugă din Turcia, iar susţinătorii drepturilor omului avertizează că guvernul din Ankara este prea zelos.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Autorităţile turce au arestat marţi nouă jurnalişti, câţiva guvernatori şi un şef de poliţie în cea mai recentă etapă a campaniei declanşate de Ankara împotriva presupuşilor opozanţi ai regimului. Arestările au loc la aproximativ şapte săptămâni după lovitura de stat eşuată în Turcia, care s-a soldat cu peste 270 de morţi.

Procurorii din Istanbul au emis mandate de arestare pentru 35 de jurnalişti vizând presupuse legături cu unităţile militare rebele care au încercat să îl alunge de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan în 15-16 iulie, a susţinut ziarul Hürriyet.

În plus, au fost emise ordine de detenţie pentru fostul şef al poliţiei din Istanbul, Husseyin Capkin, şi pentru 3 guvernatori nenumiţi, dintre care doi sunt districtuali. Ordinele au fost emise după presupusa apariţie a unor noi dovezi potrivit cărora cei trei ar fi avut legături cu clericul musulman autoexilat în SUA Fethullah Gulen.

Capkin a fost arestat în oraşul vestic Izmir, conform agenţiei de ştiri Anadolu.

Jurnaliştii arestaţi marţi au fost acuzaţi de promovarea propagandei pro-Gulen, a precizat Hürriyet. Ei au fost arestaţi în Istanbul, în capitala Ankara şi în oraşul vestic Kocaeli.

Mulţi intelectuali urmăresc să plece din Turcia şi 18 dintre jurnaliştii suspectaţi au plecat deja, în timp ce alţii 8 sunt căutaţi în continuare de poliţie, conform postului de televiziune NTV.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe Gulen de orchestrarea puciului eşuat, acuzaţie pe care acesta din urmă o neagă vehement. Gulen a fugit din Turcia în urmă cu mulţi ani şi trăieşte într-un exil autoimpus în statul american Pennsylvania din 1999.

Turcia cere administraţiei SUA să îl extrădeze pe Gulen, făcând presiuni continue în acest sens.

Epurări masive în Turcia

De la lovitura de stat eşuată din luna iulia, Ankara a arestat, reţinut, suspendat sau concediat zeci de mii de persoane din cadrul poliţiei, armatei, sectorului judiciar, educaţiei şi mass mediei pentru a scăpa de ceea ce Erdogan numeşte a fi “virusul” influenţei lui Gulen.

Per total, aproximativ 35.000 de oameni au fost reţinuţi pentru a fi interogaţi, iar peste 17.000 dintre aceştia au fost arestaţi oficial şi vor fi judecaţi.

Organizaţiile pentru drepturile omului şi aliaţii occidentali ai Turciei şi-au manifestat temerile că Ankara este exagerat de zeloasă în campania sa de suprimare şi au făcut apel la precauţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe