Ankara arată kurzilor pisica prin gard: tancuri la graniţă înaintea referendumului

După ce kurzilor li s-a promis că pot organiza un referendum privind autonomia, drept compensaţie pentru efortul considerabil depus în lupta împotriva trupelor ISIL care ameninţau regiunea din 2014, acum atât puterile locale, cât şi SUA, aliatul tradiţional al kurzilor, refuză să îşi ţină promisiunea.
Tancuri turceşti în apropierea punctului de frontieră turco-irakian Habur, în timpul unui exerciţiu militar, 18 septembrie 2017.
Tancuri turceşti în apropierea punctului de frontieră turco-irakian Habur, în timpul unui exerciţiu militar, 18 septembrie 2017. (Getty Images)

Zeci de tancuri ale armatei turce au fost implicate într-un exerciţiu militar masiv la graniţa Turciei cu Irakul, cu o săptămână înaintea votului pentru independenţa kurzilor, pe care Ankara îl consideră o ameninţare la securitatea naţională.

Luni, aproximativ 100 de vehicule militare, majoritatea tancuri şi vehicule pentru transportarea rachetelor, şi-au făcut apariţia pentru a participa la un exerciţiu militar la punctul de frontieră turco-irakian Habur.

Armata turcă a anunţat că exerciţiul va continua până în 26 septembrie, în condiţiile în care în 25 septembrie ar trebui să aibă loc votul privind autonomia kurzilor.

Regiunea este hotărâtă să desfăşoare un referendum săptămâna viitoare, în ciuda opoziţiei regionale şi internaţionale. Criticii susţin că partiţionarea Irakului ar putea fi ultimul lucru de care are nevoie ţara acum, după ce a fost marcată de ani de violenţe.

De asemenea, ONU a cerut luni liderilor kurzi din Irak să renunţe la votul pentru secesiune, susţinând că acesta va submina lupta continuă din ţara arabă împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL sau Daesh).

Premierul irakian Haider al-Abadi a cerut de asemenea în mod oficial suspendarea viitorului referendum pe tema independenţei kurzilor. Vineri, parlamentarii kurzi din Irak au aprobat desfăşurarea votului de secesiune, în ciuda opoziţiei dure a guvernului central din Bagdad, a ONU şi a Statelor Unite.