Anisie: Declaraţia pe propria răspundere ar trebui completată cu sintagma "după cum cunosc"

Cristina Monica Anisie
Cristina Monica Anisie (Epoch Times România)

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, afirmă că declaraţia pe propria răspundere pe care părinţii trebuie să o completeze la revenirea copiilor la şcoală ar trebui modificată. În opinia ministrului, ar trebui introdusă în text sintagma ‘după cum cunosc’, deoarece există posibilitatea ca părintele să nu îşi dea seama că propriul copil este bolnav, informează Edupedu.ro. Întrebată despre obiecţiile părinţilor în privinţa declaraţiei pe proprie răspundere, Monica Anisie a răspuns că ştie despre această îngrijorare a părinţilor întrucât Ministerul Educaţiei a primit „numeroase semnale în acest sens”.

„Această declaraţie pe care Ministerul Sănătăţii a pus-o ca parte componentă a documentului respectiv este necesară pentru că şi părintele trebuie să-şi asume, alături de şcoală şi de autorităţile locale, această revenire la cursuri. De fapt, acea declaraţie conţine nişte informaţii generale. Nu trebuie tras la răspundere părintele în vreun fel dacă nu a cunoscut simptomul. Dar acolo, în paranteză, Ministerul Sănătăţii a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil, în cazul în care simte că nu e tocmai bine copilul. Dar cred că acea declaraţie ar trebui să o completăm, având în vedere că va fi supus părintele la o declaraţie pe propria răspundere şi acolo sunt şi articole din codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă ‘după cum cunosc’, ceva care să asigure părintele că există posibilitatea să greşească. Nu putem noi să spunem din start că e părintele de rea credinţă şi aduce copilul bolnav la şcoală”, a afirmat oficialul, într-un interviu acordat joi seară, la TVR.

Totodată, Monica Anisie a mai specificat faptul că fiecare autoritate publică locală trebuie să achiziţioneze măşti pentru buna desfăşurare a activităţilor în cadrul unităţilor de învăţământ.

„Guvernul României, în şedinţa de aseară (miercuri seară – n.red.) a dat o ordonanţă de urgenţă prin care putem achiziţiona prin proiecte europene atât echipamente medicale, cât şi echipamente pentru buna desfăşurare a învăţământului online. În felul acesta, sunt 175 de milioane de euro pe care îi putem folosi pe de o parte pentru a putea achiziţiona tablete, laptopuri samd., dar şi echipamente de protecţie, dezinfectanţi samd., în aşa fel încât să începem anul şcolar cu bine. Pot aplica pentru acest program atât autorităţile locale, cât şi unităţile de învăţământ”, a declarat ministrul.

Articolul complet aici