ANI propune un proiect legislativ privind recuperarea prejudiciilor. 444 de aleşi, pe lista suspecţilor

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu (facebook.com)

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat, miercuri, că instituţia a finalizat un proiect legislativ care să faciliteze identificarea şi recuperarea prejudiciilor rezultate din averi nejustificate sau din conflicte de interese, relatează Ştiripesurse.

Georgescu afirma că primul pas în acest proces constă într-o analiză la nivelul întregii societăţi şi implementarea unui sistem de declarare a averii pentru toţi cetăţenii României. Aceasta ar forma punctul de plecare al unui sistem eficient de confiscare a averii sau a prejudiciilor provocate de fapte de corupţie.

"Primul aspect (n.r. care trebuie îmbunătăţit) este cel al recuperării prejudiciilor din conflicte de interese. Durează foarte mult şi nu este eficient. Al doilea aspect priveşte depunerea declaraţiilor de avere şi interese. Noi am finalizat un proiect prin care sunt disponibile formulare electronice, dar acesta trebuie implementat printr-o piesa legislativă.

Şi, de ce nu?, o analiză profundă la nivelul întregii societăţi pentru implementarea unui sistem de declarare a averii pentru toţi cetăţenii României, un sistem simplificat desigur faţă de cel pentru funcţionarii publici.

Până când nu vom avea un moment zero de evidenţă a tuturor cetăţenilor privind averea va fi foarte dificil să vorbim de un sistem eficient de confiscare a averii sau a prejudiciilor provocate de fapte de corupţie", a declarat Horia Georgescu pentru Ziare.com.

Preşedintele ANI precizează că, în prezent, instituţiile statului întâmpină probleme în procesul recuperării prejudiciilor şi a returnării acestor sume la bugetul de stat. În acest sens, instituţia propune formarea unui organism, dedicat centralizării deciziilor de confiscare şi a unui mecanism specializat în administrarea bunurilor confiscate.

Procesul de confiscare a bunurilor şi fondurilor obţinute ilegitim ar putea viza un număr foarte mare de oficiali. Potrivit datelor colectate de ANI în acest an, până în noiembrie au fost identificare 444 de cazuri privind conflictele de interese, incompatibilităţile sau averile nejustificate.

Printre cei 444 de aleşi suspectaţi se află 39 de parlamentari, 124 de primari şi viceprimari, 74 de consilieri judeţeni şi locali, precum şi 118 funcţionari de la nivelul de vârf al diverselor instituţii.

Totodată, şeful ANI s-a arătat încrezător că o mare parte din aceste prejudicii pot fi recuperate, precizând că, până acum, instanţele de judecată au acordat dreptate procurorilor anticorupţie în 90% din cazurile de conflict de interese şi averi nejustificate.